twitter

Šta nas očekuje u prednastavku serije "Igra prijestola"

Ljubitelji “Igre prijestola” gotovo tri godine željno iščekuju više detalja o prednastavku te serije pod nazivom “Kuća zmaja”, zasnovanom na knjizi “Vatra i krv” Džordža R. R. Martina, a sada su konačno dobili i prvi trejler.

U ovoj seriji čija je premijera zakazana za 21. avgust ove godine na striming servisu HBO Maks, pratimo sudbinu dinastije Targarijan oko 200 godina prije dešavanja iz “Igre prijestola”.

Iako je finale te serije naišlo na brojne kritike ljubitelja djela Džordža R. R. Martina, djeluje da je najava “Kuće zmaja” uspjela da probudi znatiželju publike.

Ako ste pratili “Igru prijestola”, vjerovatno znate da je porodica Targarijen došla na vlast u Vesterosu zahvaljujući zmajevima koje su posjedovali. Njihova dinastija vladala je generacijama, a “Kuća zmaja” prikazuje njihov “početak kraja” i događaje koji su prethodili građanskom ratu, koji je upamćen kao “Ples zmajeva”.

Građanski rat započeo je zbog neslaganja o tome ko će na tronu naslediti kralja Viserisa I Targarijana (Pedi Konsidin). Njegovo prvo dijete, princeza Renira (mlađu verziju igra Mili Alkok, a stariju Ema D’Arsi) očekuje da će vladati kao prva žena na čelu Vesterosa. Međutim, kako to kaže princeza Renis u trejleru serije, “muškarci su prije spremni da spale cijelo kraljevstvo, nego da vide ženu na Gvozdenom prijestolu”.

Sukob oko nasleđa trona dovešće do velikih razaranja i početka pada dinastije, oličenog u “Ludom kralju”, a zatim i “Ludoj kraljici” Deneris.

Ako ste radoznali da saznate više i nemate strpljenja da čekate avgust, uvijek možete pročitati i knjigu, koju je na srpski prevela izdavačka kuća “Laguna”.

Kreatori serije su Rajan Dž. Kondal i Migel Sapočnik, a interesantan je podatak da je upravo Sapočnik režirao čuvenu epizodu iz šeste sezone “Igre prijestola” “Bitka kopiladi” za šta je dobio Emi nagradu.

Muzika je ponovo povjerena Raminu Đavadiju, koji je pored “Igre prijestola”, komponovao muziku i za još jednu hit seriju – “Bjekstvo iz zatvora”.

Potvrđeno je da će u seriji igrati Pedi Konsidin kao Viseris I, Olivija Kuk (lejdi Alisent Hajtauer) i Met Smit, kog znamo kao Doktora Hua iz istoimene Britanske serije, kao i princa Filipa iz “Krune”, a koji će u “Kući zmaja” glumiti Dejmona Targarijena.

Pored njih, u seriji su i Ris Ivans, Stiv Tusen, Iv Best i Sonoja Mizuno.

Ova sezona ima deset epizoda, od kojih prvu režira Migel Sapočnik. U intervjuu za Variety šef odjeljenja za sadržaj na HBO Kejsi Blojs nagovijestio je da bi mogla da se snima i druga sezona.

“Ako se kladite na to da će biti druge sezone, mislim da je to vrlo dobra opklada”, rekao je on.

Naravno, za to će biti presudna reakcija publike na prvih deset epizoda.

Srećom po HBO, za razliku od “Igre prijestola”, koja je zasnovana na (još) nezavršenom Martinovom serijalu knjiga “Pjesma leda i vatre”, knjiga koja je osnova “Kuće zmaja” je odavno gotova što smanjuje vjerovatnoću da će kreativni tim iznevjeriti očekivanja ljubitelja ovog izmišljenog svijeta.

Serija bi trebalo da odvede gledaoce sve do Bitke kod Trozupca i Robertove pobune protiv “Ludog kralja”, a time i da razjasne određena dešavanja iz “Igre prijestola”.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.