twitter

“Dina” premijerno prikazana u Kanu – pozitivne ocjene kritike! (video)

Dugoiščekivana nova filmska adaptacija naučno-fantastičnog romana “Dina” američkog pisca Franka Herberta koju je režirao francusko-kanadski redatelj Denis Vilnev (“Blejd raner 2049”, “Dolazak”, “Sikario”) u petak je premijerno prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kritike ovog dugoiščekivanog naslova već su počele da kruže internetom.

Metacritic, internet stranica za prikupljanje filmskih kritika i pretvaranje istih u jedinstvenu ocjenu kvaliteta filma, “Dini” je u trenutku pisanja ovog teksta dodijelio ocjenu 76 (od 100), a to je napravio na osnovu 14 pozitivnih kritika i tri koje su između pozitivne i negativne.

“Denis Vilneova nova adaptacija roman Franka Herberta iz 1965. s Timotijem Kalametom u glavnoj ulozi izaziva divljenje”, napisao je Robi Kolin iz The Telegrapha.

“Većina modernih SF filmova može se sakriti pred ovom ‘Dinom’ zbog njenog opsega i izvedbe. Vješto žonglira više likova i lokacija poput originala koji joj je temelj”, tvrdi Tim Grierson iz Screen Daily-ja.

“Ovako bogat film je divno ostvarenje kojem se lakše divimo nego što ga volimo. Ali, hoće li ikoga biti briga za površne likove ozbiljnih lica? Imena su im egzotična, kao i kostimi, ali niko od njih nema toplinu i ličnost likova iz jedne druge svemirske opere koju neću spomenuti”, napisao je Nikolas Berber iz BBC-a.

“Pripovijedanju nedostaju jasne linije koje bi ga učinile konstantno pogonskim. S obzirom na to koliko je originalno djelo na cijeni u SF zajednici, paradoksalno je to što su većina novotarija koje je donijelo isprala decenije imitatora”, kaže Dejvid Runi iz The Hollywood Reportera.

Rotten Tomatoes, stranica koja takođe kritike pretvara u jedinstvenu ocjenu, odnosno procenat “svježine” ili “pokvarenosti” (po uzoru na paradajz), “Dinu” drži 85 posto “svježom”. Takva svježina “Dine” temelji se na 26 kritika, od kojih su 22 svježe, a četiri “pokvarene”.

Roman “Dina” Herbert je napisao 1965. godine, a nagrađen je nagradama Hugo i Nebula za najbolji SF roman te godine. Radnja filma prati sukob dvaju plemićkih porodica – Atreida i Harkonena – oko planete Arakisa, jedine planete u svemiru na kojoj se može pronaći rijetki i dragocjeni začin melange, materija koja omogućava dugačak život, međuzvjezdana putovanja i još štošta.

Nakon Dine objavljivani su, sve do autorove smrti 1986. njeni nastavci “Mesija Dine”, “Djeca Dine”, “Bog vladar Dine”, “Jeretici Dine” i “Kuća Dine“.

Vilnev, inače, nije prvi reditelj koji je pokušao da ukroti “Dinu”.

Na novoj adaptaciji, ovoj koja je premijerno prikazana 2021. na festivalu u Veneciji, počelo je da se radi 2016. godine kada je produkcijska kuća Legendary kupila prava za filmsku i televizijsku adaptaciju romana. Vilnevu je projekt poveren u februaru 2017. godine, i to nakon nekoliko mjeseci nagađanja da će ga upravo on režirati.

Ulogu Pola Atreidisa, glavnog lika romana, dobio je američki glumac Timoti Kalamet. Šveđanka Rebeka Ferguson dobila je ulogu Gospe Džesike, konkubine Polovog oca Leta, glave kuće Atreida. Leta igra Oskar Ajzak. Mimo njih, glumačka postava prepuna je zvijezda poput Haviera Bardema, Džoša Brolina, Džejsona Momoe, Dejvida Dastmalčijana, Dejva Botiste, Stelana Skarsgarda, Šarlot Rompling i Zendaje. 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com    

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.