twitter

HBO priprema seriju prema romanu VATRA I KRV Džordža R.R. Martina

Saga Igra prijestola, jedne od najpopularnijih serija iz domena fantastike, nije završena. HBO produkcija najavila je da snimanje prednastavka pod nazivom Kuća zmaja počinje ove godine na Islandu.

Prva sezona imaće 10 epizoda, a reditelj je Migel Sapočnik, koji je režirao neke od najpoznatijih epizoda Igre prijestola.

Radnja Kuće zmaja zasniva se na knjizi Vatra i krv Džordža R.R. Martina, koji će producirati projekat i nadzirati snimanje. Pošto je čuveni autor trenutno posvećen pisanju romana Vetrovi zime, zaplet prednastavka razvijaju Rajan Kondal i Sara Li Hes.

Serija Kuća zmaja odvija se tri vijeka prije događaja iz Igre prestola i njena okosnica biće rani dani Vesterosa i život dinastije Targarjen. Desetinama miliona, koji su sa posvećenošću pratili ovu sagu, poznato je da je poslednja preživjela pripadnica Targarjen, Deneris, bila jedna od glavnih junakinja Igre prijestola i po mišljenju Njujork tajmsa najbolja kreacija Martinovog romana Pjesme leda i vatre, po kojoj je i snimana serija.

Već se zna kako će izgledati grb kuće Targarjen i zmajevi u seriji, a ime glavnog glumca poznato je još od oktobra. Englez Pedi Konsidajn tumačiće lik Viserisa Targarjena, koji je opisan kao topao, ljubazan i pristojan čovjek. Viseris samo želi da održi mir i prosperitet kraljevstva koje je uspostavio njegov deda, stari kralj Džeheris.

Ipak, borba za presto između Viserisovih potomaka, Renire i Egona Drugog, dovela je do rata poznatog kao „Ples zmajeva“, tokom kojeg je dinastija Targarjen ostala bez svog najvažnijeg oružja. Svi zmajevi koji su se kasnije rađali bili su bolešljivi, mali i brzo su umirali. Sve do Deneris Olujrođene. Glumac Konsidajn (47) dobitnik je „Srebrnog lava“ i dve BAFTA nagrade, a igrao je u ostvarenjima Bornov ultimatum, Magbet, Birmingemska banda…

Nedavno je HBO, uz poruku „Vladaće vatra“, objavio da se glavnoj postavi pridružilo troje britanskih glumaca: Olivija Kuk, Ema D`Arsi i Met Smit. Mlada Olivija Kuk (27), najpoznatija po ulogama u seriji Bejts motel i u filmu Vašar taštine, tumačiće lik Alisent Hajtauer, ćerke Otoa Hajtauera (Kraljeve Ruke). Opisana kao najlepša žena Sedam Kraljevstava, Hajtauerova je politički inteligentna koliko i lijepa. Ema D`Arsi tumačiće princezu Reniru Targarjen, kraljevo prvorođeno dijete. Ona je čiste krvi Stare Valirije i jahač zmajeva. Renira je imala sve, ali ne i pravo na prijesto, pošto je žena.

Met Smit (38) svakako je najpoznatije ime među pridošlicama. Glumi princa Demona Targarjena, prestolonaslednika i mlađeg brata kralja Viserisa. Demon Targarjen je jedan od najvećih ratnika Sedam Kraljevstava i zmaj-jahač. Smita prepoznajemo po ulozi u kultnoj seriji Doktor Hu i po tumačenju Princa Filipa u prve dve sezone Netfliksove hit serije Kruna.

Serija Igra prestola završila se 2019. godine, posle osam sezona, a tokom godina osvojila je publiku i brojne nagrade. Premijera serije Kuća zmaja, u koju mnogi obožavaoci polažu nade da ih neće razočarati kao finale voljenog originala, zakazana je za 2022. godinu.

 

   

 

Izvor i foto: Novosti.rs                                                                   

Redakcija portala Refesticon                                                               

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                               

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.