twitter

BAD TIMES AT THE EL ROYAL (2018) – Odjavite se iz hotela

Pomislio bi čovjek da će Dru Godar, čovjek koji je snimio vrlo simpatičan „Cabin in the woods“ kao neku vrstu postmodernog horora, dati određeni preokret i žanru noar trilera, ali avaj… „Bad times at the El Royal“ djeluje kao kolekcija najboljih hitova Kventina Tarantina sa tek ponekim daškom odličnosti koja ga izdiže iznad svakodnevice.

Nagledali smo se i boljih i gorih filmova koji se dešavaju u hotelima, a „El Royal“ koristi ovaj filmični seting, potpomognut stilicizmom kasnih 60-ih, da uprizori jednu neo noar triler zavrzlamu koja se napaja pomalo i različitim kulturno-političkim implikacijama 60-ih, kao što su Nikson, Vijetnam, čudni religijski kultovi i sl. Pratimo grupu misterioznih individua koji se spletom okolnosti okupljaju jednog dana u nekada slavnom a sada pomalo oronulom hotelu na razmeđu Kalifornije i Nevade koji, podjednako kao i njegovi gosti, krije određene tajne.

Kako misterija svakog gosta počinje da se odmotava, tako će se i sudbine pristnih gostiju preplesti, zajedno sa svrhom samog hotela i njegovom tkaninom. Film je stilski superioran u odnosu na ostatak slične ponude, a u trenucima postavljanja misterije djeluje čak i zabavno i intrigantno, pogotovo zahvaljujući i ulogama pouzdanih Džona Hama i Džefa Bridžisa. Međutim, negdje od polovine počinje da se raspada na ipak prebrutalno vrijeme trajanja od dva sata i 20 minuta koje je pretrpano nepotrebnim pjevačkim dionicama jedne od junakinja, zamornim flešbekovima i sporom poslednom trećinom koja umjesto da nas nagradi ponekim prokretom, uvodi radnju u ipak predvidljivu konkluziju. Ipak, u ovom wannabe Tarnatinu može se naći sat vremena solidne filmske zabave kojoj je falilo još boljih i svedenih 45 minuta.                           

 

Tekst: Slobodan Novokmet      

                                                                                                                                                

 

Izvor i foto: hellycherry.com                                                              

Redakcija portala Refesticon                                                      

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                              

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.