twitter

„Dina“ i kao film i kao tv-serija

“Dina” je kultno SF djelo Franka Herberta iz 1965. godine, kojeg će u film pretočiti Deni Vilnev. Za sada je predviđeno da Dina bude prvi od dva filma zasnovana na Herbertovoj originalnoj knjizi. Novi film Dina, čija premijera je najavljena za 18. decembar, trebalo bi da obuhvati prvu polovinu, a drugi (koji još nema ni naslov ili datum realizacije) bi obradio ostatak romana.

Prije Matriksa, prije Ratova zvijezda, prije Enderove igre i Neuromansera, bila je Dina Frenka Herberta – remek-djelo naučne fantastike, koje je uzdiglo žanr na nov nivo i postalo nepresušna inspiracija za generacije stvaralaca različitih umjetnosti.

Serijal Dina, čiji je prvi dio roman istog imena, smješten je u daleku budućnost i bavi se kompleksnim temama: ljudskim opstankom i evolucijom, ekologijom, ukrštanjem religije, politike i moći.

Glumačka postava vrvi od zvijezda, među kojima su Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Stelan Skarsgard, Zendaja, Džejson Momoa, Dejv Bautista i Havier Bardem.

Od reditelja Deni Vilneva, kome pojam epskog naučno-fantastičnog žanra nije stran s obzirom na to da je već režirao Blejdranera 2049 i Arrival, publika s pravom mnogo očekuje.

Kako navodi portal Mašabl, u kompaniji „Vorner bros“ se nadaju da će Dina postati njihova sledeća velika franšiza. Osim toga najavljen je i prikvel serija za HBO Maks, Dina: Sestrinstvo (Dune: The Sisterhood), koja će pratiti Beni Džeserit, ključnu društvenu, religijsku i političku organizaciju u izmišljenom svemiru Frenka Herberta.                                                                                                                                                    

                                                                                                                                                          

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                                                         

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

Redakcija portala Refesticon                                            

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.