twitter

Završena njemačka vremeplovna SF tv-serija “Dark”

”Nakon nestanka djeteta, četiri porodice očajnički traže odgovore i rješenje zagonetke koja obuhvata tri generacije.“ Tako Netfliks na svom portalu predstavlja seriju ”Dark“ čija je treća i posljednja sezona sa osam epizoda puštena prošle subote.

”Dark“ je bila prva njemačka serija za Netfliks. Prva sezona emitovana je krajem 2017. i veoma brzo je postala popularna širom svijeta. Serija je kompletno njemački proizvod. Čak i oni koji ne vole misterije i naučnu fantastiku priznaju: kada je riječ o zanatu i estetici „Dark“ nadmašuje gotovo sve što je ranije dolazilo iz Njemačke.

Univerzum u kojem se priča odvija prostorno je mali – to je gradić po imenu Vinden, što na njemačkom znači uvrtanje, upredanje, vijuganje, ali i vjetrovito mjesto. Međutim, putovanjima kroz vrijeme mali Vinden postaje ogroman i složen. Toliko složen da fanovi na forumima i društvenim mrežama razmjenjuju teorije, porodična stabla i vremenske odrednice kako bi grafički povezali i bolje razumjeli radnju.

Protagonisti se stalno susreću sa sobom u prošlosti ili u budućnosti – to zavisi od tačke posmatranja. U svakom slučaju, morate biti oprezni i ostati koncentrisani. Neki kritičari čak kažu da serija od gledalaca zahteva previše – u trećoj sezoni likovi se kreću u dvije alterantivne dimenzije u rasponu od 165 godina. Desetak protagonista ”putuje“ u 1888, 1910, 1921,1953, 1954, 1986, 1987, 2019, 2020, 2052. i 2053. godinu.

Zapletenost radnje, tragedija i mistika u seriji pomalo podsećaju na njemačke sage, a i gradić Vinden je okružen – toliko opjevanom njemačkom borovom šumom.

”Pakao je prazan, svi su đavoli ovdje“ kaže jedan lik. ”Početak je kraj, a kraj je početak“, stalno ponavljaju stalno stanovnici Vindena. Tu je i apokalipsa koja se događa 2020, ali i ”Šredingerova mačka“.

Ipak, kada se uklone svi ti metafizički slojevi, u suštini ostaje vrlo ljudska priča o gubitku, tuzi i ljubavi – a to su sastojci koje mora da ima svaki dobar scenario. I toliko o sadržaju.

Serija je već poslije prve sezone 2018. dobila značajnu njemačku nagradu „Grimme“ u kategoriji fikcija.

Pored mnogih kritičara, prve dvije sezone veoma su impresionirale publiku: u proljeće 2020. korisnici rejting platforme „Rotten Tomatoes“ mogli su da ocijene internet-produkciju Netfliksa: stiglo je 2,5 miliona glasova – i „Dark“ je proglašena za najbolju seriju ostavivši iza sebe 63 konkurenta.

Takvi uspjesi i naravno zaplet serije, bili su povod za raznorazne igrarije: na početku druge sezone prije godinu dana, preduzeće za gradski prevoz u Berlinu imalo je u ponudi dnevnu kartu „Dark“ koja je važila tog 21. juna 2019. i 21. juna 2052. godine. Jer kao što rekosmo, u seriji „Dark“ se putuje kroz vrijeme.

Autori serije su bračni par Baran bo Odar (1978) i Jantje Frize (1977). Njih dvoje su ljudi iz struke, studirali su na Fakultetu za film i televiziju u Minhenu gdje su se i upoznali. Imaju jednu ćerkicu.

Zajedno su napisali scenario za poznati i višestruko nagrađivani trilera „Who Am I – Kein System ist sicher“ (Ko sam ja – nijedan sistem nije siguran) koji se 2014. pojavio u bioskopima, spada u najgledanije njemačke trilere i čak se preporučuje đacima u okviru vanškolske nastave.

Radnja tog filma koji je režirao Baran Bo Odar odvija se u Berlinu i govori o grupi njemačkih hakera. Zahvaljujući tom filmu, Netfliks ih je zapazio i ponudio im da od filma naprave seriju. Umjesto toga, njih dvoje su razvili ideju za seriju „Dark“.

 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                                                            

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                                                                                                                

Redakcija portala Refesticon