twitter

U prodaji JERETICI DINE Frenka Herberta

Djelo je prepuno pustolovina, izdaja, verskog misticizma, ekoloških pitanja i političkih intriga, od feudalnog društva iz daleke budućnosti do ideje o uzgoju čovjeka, natprirodnih, gotovo božanskih moći.

Roman prikazuje hiljade godina galaktičkog carstva i mnoge generacije junaka, pružajući priču zanimljivu ne samo zbog uzbudljive radnje, već i ubedljivih psiholoških varijacija.

Ljeto II Atreid, bogocar poznate vaseljene je mrtav. Zlatna staza, njegov plan da spase čovječanstvo od samouništenja, ostala je za njim. Suzbijajući stremljenja čitavog ljudskog roda tokom tri i po milenijuma svoje vladavine, Ljeto je izazvao Raštrkavanje, pomamni bjeg čovječanstva ka najudaljenijim krajevima univerzuma. Sada, hiljadu i po godina nakon njegove smrti, neki od tih Izgubljenih se vraćaju sa željom da pokore staro carstvo.

Dok se borba za prevlast vodi između brojnih frakcija, u pustinjama Rakisa, nekadašnjeg Arakisa, javlja se djevojka sa sposobnošću da kontroliše džinovske crve. Njena pojava, predskazana u tajnim proročanstvima bogocara, biće stožer oko koga će se vrteti ne samo sudbina planete koja je nekad bila centar vaseljene već i sudbina Zlatne staze i celokupnog čovečanstva.

Frenk Herbert (1920–1986) jedan je od najznačajnijih pisaca naučne fantastike. Bio je i uspješan novinar, fotograf, esejista, pisac priča, književni kritičar, konsultant u oblasti ekologije i predavač.

Napisao je preko 40 romana i zbirki priča, eseja i poezije. Najpoznatiji je po serijalu „Hronike Dine“, u kojem je objavio šest romana. Među njegovim značajnim djelima su The Dragon in the Sea, Destination: Void, The Saratoga Barrier i The Green Brain, kao i Soul Catcher, jedini njegov roman koji ne pripada naučnoj fantastici.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.