twitter

„Zvjezdane staze“ predvidjele računare, mobilne telefone i tablete

Za internet revoluciju i tehnološke izume koje je prate u velikoj mjeri je zaslužna mašta pisaca, scenarista i reditelja. U prilog tome ide i činjenica da smo mnoge uređaje koje danas koristimo vidjeli u naučno-fantastičnim filmovima i serijama. Jedna od njih su i „Zvjezdane staze“.

Glavni likovi iz serije Zvjezdane staze koji putuju svemirskim brodom „Enterprajz“ na istraživačkom zadatku koriste različite uređaje od kojih su mnogi poslužili kao inspiracija naučnicima i pronalazačima tako da su neki od njih postali naša realnost.

Ideja serije je začeta negdje 1965. godine, a počela je da se snima 1966. Slobodno se može reći da je Džin Rodenberi koji je bio tvorac Zvjezdanih staza zaista bio veliki vizionar.

„Šta je bila ideja? Ideja je bila da se u jedan svemirski brod koji se zvao ‘Enterprajz’ ubaci mikroračunar i plus da se ostvari komunikacija preko malih uređaja, sa tog svemirskog broda na ostale djelove planete gdje je posada uspjela da dođe“, objašnjava profesor Petar Kočović sa Univerziteta „Union-Nikola Tesla“.

Najmanji računar Aj-Bi-Em serije 360, bio je veličine preko 300 kubika.

„Šta su oni uradili? Oni su napravili jedno postolje gdje su stavili sijalicu i to je trebalo da bude kao komandni modul i mikroračunar i nazvali su ga ‘Alter’. Gle čuda, Bil Gejts je napravio prvi takav računar koji je nazvao ‘Alter’“, dodaje profesor Kočović.

Među idejama autora Zvjezdanih stazaje i mobilni telefon.

„Ono što je on zamislio između ostalog je i sam dizajn jedne čuvene ‘motorole’ koja se otvarala na preklop i bila jako zanimljiva“, navodi Aleksandar Linc Đorđević, direktor Instituta primenjenih nauka.

U seriji, takođe možemo da vidimo i prvi tablet. A od svega što je napravljeno, inženjeri nisu uspjeli da urade teleportaciju i nisu napravili uređaj koji se zove „trikorder“.

„’Trikorder’ je uređaj koji koristi kapetan Spok i posada koji uzorke vazduha, metala, nemetala sa planete gdje su skupili, u sekundi stave u jednu epruvetu, a uređaj uradi analizu. Iako nije napravljen mi danas imamo neke od elemenata ‘trikordera’. Jedan je koji djelimično analizira sastav hrane. U obliku je gedžeta, služi za široku upotrebu, mada postoje i profesionalni uređaji, i postoji uređaj koji služi za analizu vazduha. Susretali smo se u prethodnom periodu sa zagađenjem vazduha tako da on analizira 50 elemenata podijeljenih u dvije grupe i daje jedinstven parametar koji mi znamo kao AQ indeks“, navodi profesor Petar Kočović. 

Takođe, ne treba ni da zaboravimo da su tvorci današnjih „gugl naočara“ i drugih sličnih proizvoda, inspiraciju potražili baš u Zvezdanim stazama.

„Meni se mnogo sviđa ova nova serija Pikar koja ide vezano za Zvjezdane staze, najnovija. I oni pokušavaju da idu jedan korak napred. Između ostalog, to su hologramski prikazi svega šta se dešava i da možete da imate tač-skrinove. Sledeći korak je da se ti hologrami koriste, uopšte ne morate da imate ništa nego da se samo te slike koriste i da na osnovu toga dajete komande“, napominje Aleksandar Linc Đorđević.

Preostalo je samo da čekamo da će i neki od izuma iz najnovije sezone uskoro postati dio naše svakodnevice.

 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019