twitter

Tomas Ligoti i Ovl Goingbek dobitnici HWA nagrade za životno djelo

Tomas Ligoti i Ovl Goingbek proglašeni su dobitnicima ovogodišnje nagrade za životno delo, koju dodeljuje Udruženje horor pisaca (Horror Writers Association).

Nagrada za životno delo dodeljuje se jednom godišnje „pojedincima čiji rad je u bitnoj meri uticao na žanr horora i mračne fantastike“.

Tomas Ligoti (1953), prepoznatljiv je po svom pesimističkom i nihilističkom svetonazoru. Njegova proza okarakterisana je kao „filozofski horor“. Kritika ga poredi sa H.F. Lavkraftom, E.A. Poom, Francom Kafkom… Višestruki je dobitnik nagrade „Brem Stoker“, a svojim delima je uticao na brojne autore mlađe generacije. Na srpskom jeziku objavljene su tri njegove knjige: roman Nedovršeni posao (2014, Booka), kao i zbirke priča Pisar tame (2017, Orfelin) i Dnevnik noći (2019, Orfelin).

Oul Goingbek aka Džej Litlhok (1959), pripadnik je populacije američkih starosedelaca. Autor je više horor romana i knjiga za decu. Radio je i kao pisac u najam mnogim poznatim ličnostima. U svojim delima natprirodne strave često koristi elemente indijanskog nasleđa. Dobitnik je nagrade „Brem Stoker“ za najbolji debi roman 1996. godine Crota.

Nagrada Udruženja horor pisaca za životno delo, dvojici laureata biće uručena tokom konvencije StokerCon UK koja se održava od 16. do 19. aprila 2020. godine u Skarborou, Engleska.

 

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.