twitter

Džoker i Netflix predvode kandidate za dodjelu Oskara

Najprestižnija nagrada filmske umjetnosti – Oskar, biće dodijeljena 9. februara po 92. put, a trku za zlatni kip sa 11 nominacija predvodi film Toda Filipsa “Džoker”, smješten u svijet strip junaka Betmena, dok je prvi put u istoriji dodjele nagrade filmski studio s najviše nominacija striming servis Netflix.

Još malo vremena ostalo je do krune događaja duge holivudske sezone nagrada i crvenih tepiha. Ceremonija dodjele nagrade Oskar američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke (AMPAS) biće emitovana uživo u više od 225 država i teritorija širom svijeta.

Sedamnaest filmova dobilo je više od jedne nominacije, a u kategoriji najboljeg takmiči se devet naslova. Predvodi ih dramski triler “Džoker” Toda Filipsa sa ukupno 11 nominacija. Film je nominovan i za glavnu mušku ulogu (Hoakin Finiks), režiju, adaptirani scenario, fotografiju, kostimografiju, šminku, originalnu muziku, montažu, zvuk i montažu zvuka.

Sa deset nominacija slijedi ratna drama Sema Mendesa “1917”, po mišljenju kritičara jedan od favorita za titulu najboljeg filma, ali i režiju, iako se film pojavio relativno kasno u sezoni nagrada. Film je, između ostalog, dobio nominacije i za najbolji originalni scenario, fotografiju i vizuelne efekte, a kritičari ga hvale zbog odvažnog načina snimanja zbog kojeg se čini da je film snimljen u jednom neprekinutom kadru.

Isto toliko nominacija ima i mafijaška drama Martina Skorsezea “Irac”, koju je nekoliko filmskih studija “zaobišlo” zbog velikog budžeta, dugog trajanja, ali i oslanjanja na digitalnu tehnologiju pomlađivanja starijih glumaca. Film je Skorsezeu donio još jednu nominaciju za režiju, kao i nominacije za sporedne uloge oskarovcima Džou Pešiju i Alu Paćinu.

Dramska komedija “Bilo jednom… u Holivudu” reditelja Kventina Tarantina takođe ima 10 nominacija, među kojima su i ona za režiju, glavnu ulogu (Leonardo Dikaprio) te sporednu ulogu (Bred Pit).

Sa šest nominacija tu su i romantična drama smještena u 19. vijeku “Male žene” (Greta Gervig), porodična drama “Priča o braku” (Noa Baumbah), satirična komedija “Jojo Rabbit” glumca i reditelja Taike Vaititija, koji je u filmu utjelovio Hitlera kao smiješnog imaginarnog prijatelja usamljenog dječaka, dok je biografska drama “Izazivač: Le Mans ’66.” (James Mangold) dobila četiri nominacije.

Južnokorejska drama/triler “Parazit” (Bong Joon Ho) takođe ima šest nominacija, među kojima je i ona za režiju. Jedan je od favorita za najbolji film te glavni favorit za međunarodni film, a osvoji li obje nagrade, poći će mu za rukom ono što je prošle godine izmaklo “Romi” – da postane prvi film u istoriji sa dvije nagrade za najbolji film.

 

Za najbolje glumce favoriti Rene Zelveger i Finiks

Za Oskara u kategoriji nabolje ženske uloge ove godine se takmiče Skarlet Johanson za ulogu u filmu “Priča o braku”, Saoirse Ronan za film “Male žene”, Šarliz Teron za ulogu bivše novinarke Foksa Megin Keli u “One su bombe”, Rene Zelveger za ulogu u filmu “Džudi”, koja je i favoritkinja za osvajanje zlatnoga kipa, kao i Sintija Erivo za ulogu u filmu “Harijet” o američkoj aktivistkinji protiv robovlasništva Harijet Tubman.

Erivo je nominovana i za originalnu pjesmu (Stand Up). Osvoji li Oskara, pridružiće se uskom krugu ljudi koji su kroz karijeru osvojili četiri prestižne nagrade – Emi, Gremi, Oskar i Toni, a bila bi i najmlađa osoba koja je to postigla.

Uz Hoakina Finiksa, favorita zbog uloge neuspješnog komičara koji postane psihopata ubica, i Leonarda Dikaprija, u kategoriji glavne muške uloge nominovani su Antonio Banderas za španski film “Tuga i slava” (Pain and Glory), Adam Driver za ulogu u filmu “Priča o braku”, kao i Džonatan Prajs za ulogu pape Franje u biografskom filmu “Dvojica papa” (The Two Popes).

Za najbolju sporednu žensku ulogu u konkurenciji su Keti Bejts za film “Slučaj Ričarda Džuela”, za “Priču o braku” nominovana je Laura Dern koja slovi kao favoritkinja te bi joj to mogao biti prvi Oskar, Florens Pu za “Male žene”, Margo Robi za film “One su bombe” i Skarlet Johanson za film “Jojo Rabbit”.

U dugoj istoriji Oskara samo je 12 glumaca ili glumica nominovano za dvije različite nagrade za glumu u istoj godini, a Johanson su to prve dvije nominacije uopšte.

Uz Pešija, Paćina i Breda Pita, kojem bi to mogao biti prvi Oskar za glumu nakon pet nominacija, za najboljeg sporednog glumca takmiče se Tom Henks za biografski film “A Beautiful Day in the Neigborhood”, kao i Entoni Hopkins za ulogu pape Benedikta XVI u filmu “Dvojica papa”.

Nominacije za najbolju režiju dobili su Martin Skorseze za “Irca”, Tod Filips za “Džokera”, Sem Mendez za “1917”, Tarantino za “Bilo jednom… u Holivudu, kao i Bong Joon Ho za “Parazita”.

U kategoriji najbolji originalni scenario nominovani su filmovi “Nož u leđa”, “Priča o braku”, “1917”, “Bilo jednom… u Holivudu” i “Parazit”, a za adaptirani scenario “Irac”, “Jojo Rabbit”, “Džoker “, “Male žene” i “Dvojica papa”.

 

Filmski studio s najviše nominacija je streaming servis

Od nominovanih filmskih studija, Neflix ima najviše nominacija – 24, među kojima su čak dvije za najbolji film, kao i za animirani film. Na drugom mjestu s 23 je Disney/Fox, a na trećem Sony Pictures s 20.

Tako se po prvi put u istoriji dodjele Oskara dogodilo da je streaming servis na prvom mjestu po broju nominacija. Uspon raznih streaming servisa, čiji su filmovi sve popularniji, pogotovo zato što gledaoci ne moraju da čekaju da se završi njihovo prikazivanje u bioskopima, dovelo je do negodovanja u industriji.

Stoga je Ministarstvo pravosuđa SAD-a u aprilu prošle godine upozorilo Akademiju da bi mogla prekršiti zakon o zaštiti tržišne konkurencije pokuša li da zabrani ili ograniči učestvovanje streaming servisa na dodjeli Oskara.

Dodjela Oskara održaće se bez voditelja, kao i prošle godine, a dobitnike nagrade predstavljaće najpoznatiji glumci, glumice i prošlogodišnji pobjednici u glumačkim kategorijama.

Jedna od zanimljivosti je što ovogodišnja dodjela želi da pokaže ekološku osviješćenost, pa će tako jelovnik biti gotovo u potpunosti na biljnoj bazi, a plastične flaše za piće neće se koristiti.

Nagrada Oskar dodjeljuje se od 1929. godine, do sada je uručeno 3.140 statua, a poznato ime Oskar nosi od 1939. godine. Dobitnika bira gotovo 8.000 članova Akademije, a do samog otvaranja koverata na pozornici, Akademija ne zna koliko će se nagrada ukupno dodijeliti. Ime dobitnika gravira se nakon ceremonije.

 

Izvor: Hina

Foto: Cdm

Tekst objavila: Sanida kajević

Redakcija portal Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019