twitter

Održana međunarodna strip konferencija „Kragujevac godine devete“

U vremenu kada razne kupusijade i pasuljijade dobijaju sredstva iz lokalnih fondova za kulturu, a poneke otvore i ministri, ljudi iz „Svijeta stripa“ su sopstvenim sredstvima organizovali devetu po redu međunarodnu konferenciju stripa pod nazivom Kragujevac godine devete. Tako su Kragujevčani i njihovi gosti mogli da uživaju u devetoj umjetnosti od 29. do 31. avgusta.

Prvobitno, ova kulturna manifestacija je trebalo da bude održana u pješačkoj zoni, međutim sedam dana prije početka Šumadija sajam je saopštio da nije u mogućnosti da obezbijedi štandove za stripadžije, neophodne za održavanje na otvorenom. Ruku spasa, ponudila je Narodna biblioteka Vuk Karadžić i obezbedila svoju nevjerovatno akustičnu galeriju.

Ipak, program je započeo formiranjem reda ispred prve kragujevačke striparnice „Svet stripa“ (je l’ te) gdje je Rufus Dejglo crtao za oduševljene posetioce. Englez je možda i najveće ime iz svijeta stripa koje je oplemenilo festival. Radovi na filmu ogromne popularnosti „Space Jam“ sa Majklom Džordanom u glavnoj ulozi, te vizuelno kreiranje spotova benda „Gorilaz“, prate radovi na čuvenom Sudiji Dredu i sopstvenoj kreaciji Tank Girl, najznačajnije su tačke u bogatoj biografiji londonca. Pristupačan, harizmatičan, snažne ličnosti i talenta, nosio je epitet „međunarodna“ u svojim istetoviranim rukama, jer je bio jedini stranac zbog već pomenutih finansijskih teškoća. Ali nedostatak još nekog jezika u Kragujevcu nije previše boljeo jer se, po ko zna koji put, pokazalo da i domaća scena ima šta da ponudi.

Petak je počeo tradicionalnim radom sa najmlađima, strip radionicom u vrtiću Neven. Dejglu se kao predavač budućim strip crtačima, pridružio Sabahudin Muranović Muran, jedan od naših najboljih crtača.

Čak tri izložbe su bile dostupne posjetiocima svo vrijeme trajanja konferencije. Izožba radova Rufusa Dejgla, „100 prizora mjeseca“ Cukioki Jošitošija i naravno izložba radova pristiglih na konkurs „Kragujevački pobednik“.

Scenarista Dragan Lazarević je zajedno sa crtačem Vujadinom Radovanovićem pričao o pozadini grafičkog romana „Sat“, a besplatni primjerci, koje su „Večernje Novosti“ izdale kao dodatak, bili su dostupni zainteresovanim posjetiocima.

4 9 kragujevac comiccon1

Nedugo potom, moderator programa, scenarista Zoran Stefanović je u vruće govorničke stolice sjeo autore fanzina o Zagoru – Sabahudina Muranovića, Zlatibora Stankovića i Nikolu Taskovića (potpisnika i ovih redova). Oni koji su tada stali u red da besplatno pokupe svoje primjerke i pročitaju viđenje klasičnog junaka u izvođenju domaćih autora dobili su potpise trija.

Rufus Dejglo je nakon toga morao da na trenutak ostavi olovku (svo vrijeme je u pozadini programa udovoljavao zahtevima za ilustracije) i sa gostima podijeli nekoliko detalja i anegdota iz svoje prebogate karijere. Od Zorana Stefanovića je, zbog svojih brojnih tetovaža, saznao i za izreku: Šaren kao Politikin zabavnik.

U subotu je predstavljen i novi festival azijskog stripa i animacije „Azija: slika koja ti pripoveda“ u okviru koje je Aleksandar Nešić iz Darkvuda predstavio najnoviju mangu „Duh u oklopu“, a zatim i cio opus mangi koje nam dolaze iz „tamne šume“.

Centralnom tribinom "Vera u stripu i popularnoj kulturi" u kojoj su učešće uzeli istoričar Vladimir Dobrosavljević, dr Miša Đurković i pisac i scenarista Zoran Stefanović je zaokružen ovogodišnji program. Tribinu je uživo prenosio portal Glas Šumadije dajući još jednom eksluzivitet manifestaciji.

Konkurs "Kragujevački Pobjednik" tradicionalno se organizuje od 2011. godine. Ove godine konkurs se sastojao od nekoliko kategorija:
- strip do 16 tabli - za pobjednika je proglašen strip "Jeftino i skupo" scenariste Marka Stojanovića iz Leskovca i crtača Sabahudina Muranovića Murana iz Prijepolja.
- strip do 16 tabli u kategoriji Munja (takmičari do 15 godina) - nagradu za najbolji rad i plaketu Munja (u čast i sjećanje na Zdravka Zupana) je dobila Ena Vasković iz Kragujevca
- specijalna nagrada žirija za umjetnički izraz u kategoriji Munja (takmičari do 15 godina) - nagradu je dobila Antonina Obradović iz Beograda.

U dijelu konkursa koji se tiče ilustracija, bilo je šest kategorija za najbolje ilustracije junaka koji ove godine proslavljaju jubileje.
Za najbolju ilustraciju Betmena nagradu je osvojio Nemanja Radovanović koji je trijumfovao i u kategoriji za najbolju ilustraciju Alana Forda. Za najbolju ilustraciju Tin Tina nagradu je osvojila Sandra Grbić, za Tarzana Milosav Ostojić, za Dikana Jelena Pavlović, za Asteriksa Ana Ivanović.

Berzu stripa predvodio je domaćin „Svijet stripa“, a svoju odličnu ponudu je predstavio i „Darkvud“ i knjižara „Alan Ford“.

Izvor: hellycherry.com

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019