twitter

“Predstraža“: I treću sezonu snimićemo u Srbiji

Drugi ciklus naučnofantastične drame “Predstraža”, koji je protekle zime i proljeća sniman i kompletno montiran u Srbiji, stiže 15. avgusta na ovdašnju kablovsku televiziju Saj-Faj. Samo mjesec dana poslije američke premijere na kanalu CW, ponovo ćemo se (četvrtkom od 21.00) u 13 novih epizoda družiti sa lijepom ratnicom Talon.

Kao jedina preživjela pripadnica rase Crna krv, čije je selo sravnila banda plaćenika, hrabra djevojka se zaklela da će otkriti naručioce tog zločina i sprovesti pravdu. Prateći stope ubica, Talon stiže do zabranjenog utvrđenja na ivici civilizacije. Usput je saznala da posjeduje misteriozne supermoći. U nastavku serije vidjećemo hoće li uspjeti da ovlada njima kako bi se suprotstavila neprijateljima i spasila svijet.

Mada je tokom prve sezone stekla vjernu bazu obožavalaca (oko milion stalnih gledalaca u Americi), kritičari nijesu bili blagonakloni prema “Predstraži”. Najveće primjedbe imali su na “jeftinu” scenografiju, koju su zbog malog budžeta autori serije u većini slučajeva mijenjali za jednako “tanke” specijalne efekte. Da bi serija “preživjela”, izvršni producenti i scenaristi Džejson Faler i Kinan Grifin morali su da presele set iz Jute u Evropu. Srbija im se učinila kao najidealnija lokacija za nastavak snimanja. Osim očuvanih srednjovjekovnih zamkova i tvrđava, koje su proširile set i donijele seriji dašak tog vremena, troškovi produkcije u našoj zemlji su petostruko manji nego u SAD.

– Željeli smo da povećamo obim serije u pogledu produkcijskih vrijednosti, veličine setova i broja statista, kako bismo je učinili velikom i epskom. A da bismo to postigli s budžetom koji imamo, bilo je neophodno da odemo iz Amerike – kaže za “TV novosti” Kinan. – Srbija je zemlja koja ima dugu i bogatu istoriju u pravljenju filmova. Već duže vrijeme kod vas se na visokom nivou snimaju holivudska ostvarenja. Ovdje smo zatekli vješte filmske stvaraoce, zanatlije, tehničku ekipu i kamermane, ali i talentovane kostimografe, šminkere… Gotovo da nije bilo potrebe da dovodimo nekog sa strane. To nam je omogućilo da unaprijedimo naš projekat. Prva stvar koju ćete primijetiti u drugoj sezoni “Predstraže” jeste da je serija grandioznija. Nadamo se da će se gledaocima dopasti nove Talonine avanture, jer planiramo da u Srbiji snimimo i treću sezonu.

Australijska glumica Džesika Grin (Talon) kaže da su joj tokom snimanja novih epizoda nedostajale Juta i njeni nevjerovatni predjeli poput Crvene stijene, ali da joj je rad u Srbiji donio neprocjenjivo iskustvo.

– Dolazak u vašu zemlju značio je mnogo za seriju, kao i za nas glumce. Upoznali smo lokalne filmske stvaraoce od kojih smo kroz rad mnogo toga naučili. Glumcima se ne pruža često prilika da otputuju toliko daleko od kuće i šest mjeseci snimaju na ovako divnom mjestu. Trudila sam se da što bolje upoznam Beograd. Volim da stavim slušalice, krenem u šetnju i hodam satima. Vodili su nas na sjajna mjesta u vašem glavnom gradu. Oduševljena sam Kalemegdanom – priča nam Džesika.

Prilika da zaigrate glavnu ulogu u seriji, čiji je vodeći lik žena, ne pruža se često u Holivudu. Toga je svjesna i Grinova, kojoj je ova uloga predstavljala veliki proboj u svijet američke “industrije snova”.

– Srećna sam što je sve više jakih ženskih likova u serijama i filmovima. Moja Talon je jedna od njih. Ona pokazuje koliko jake i hrabre žene mogu da budu, ali i da nose cijelu seriju. Mnoge mlade djevojke gledaju “Predstražu” i smatram da je važno da vide snažan ženski lik na koji se mogu ugledati. Jedna od stvari koja me je oduševila kada sam dobila da igram Talon jeste šansa da sama osmislim svoje akcione scene. Na taj način integrisala sam ljubav prema MMA borbama u rad na ulozi. Tokom snimanja bilo je mnogo posjekotina i modrica, ali to me nije spriječilo da u svakom trenutku uživam u svom poslu – završava Grinova.

U seriji “Predstraža” uz plejadu dobro nam znanih likova pojavljuje se i nekoliko domaćih glumaca. Osim Jelene Gavrilović, koja igra iscjeliteljku Sanu Vasić u 10 od ukupno 13 epizoda novog ciklusa, u sporednim ulogama gledaćemo Dragana Mićanovića, Miloša Timotijevića, Nikolu Rakočevića, Jelenu Stupljanin, Ivana Ivanova, Marka Stojanovića…

Glumici Imodžin Voterhaus, koja u “Predstraži” tumači lik kraljice Rozmund, ovo nije bila prva posjeta Srbiji. Čari beogradskog noćnog života upoznala je prije osam godina.

– Obradovala sam se kada su nam rekli da ćemo doći u Srbiju da snimamo drugu sezonu. Bila sam u Beogradu sa 17 godina. Putujući vozom obilazila sam Evropu i sa društvom završila u vašoj prijestonici na dvije noći. Ali ovog puta mi je mnogo bolji doživljaj. Beograd je veoma živahno mjesto. Volim ga! Imala sam priliku mnogo puta da iskusim noćni život i super sam se provela – poručuje Imodžen.

Izvor:sfpisb.wordpress.com

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019