twitter

EDISONOV DOKUMENT U BEOGRADU Originalna belješka slavnog pronalazača u muzeju "Adligat"

U originalnoj belešci čuvenog Tomasa Edisona, nastaloj oko 1920. godine, on daje svojim zaposlenima instrukcije kako da razvijaju filmsku kameru. 

Beleška se sada nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u Beogradu, gde će moći da se vidi od utorka, 7. maja.

Tomas Alva Edison (1847-1931) zaslužan je za izum kinetoskopa 1888. godine, zapravo ranog uređaja za prikazivanje filmova, prvog uređaja koji je koristio perforiranu filmsku vrpcu sa statičkim snimkom kako bi stvorio iluziju njihovog pokreta, što je sve do pojave video-tehnologije bio osnovni metod prikazivanja pokretnih slika.

Edison i njegovi saradnici zaslužni su i za uspostavljanje standarda 35-milimetarske filmske trake sa četiri perforacije na stranama. Edison se bavio i pokušajima da proizvede pokretne slike sinhronizovane sa zvukom. I to sve zajedno sa više od hiljadu drugih patentiranih izuma, kao što su električna sijalica, fonograf, alkalna baterija i mikrofon. Viktor Lazić, predsednik "Adligata", podseća da je Edison jedan od ljudi, pored Tesle i Ajnštajna, koji su najviše uticali na vek u kojem živimo.

- U našim fondovima su i dva originalna pisma Nikole Tesle u kojima se pominje i Edison, pa smo želeli da nabavimo i nešto Edisonovo, originalno, nešto čime će se Beograd ponositi - istakao je Lazić.

Edisonova beleška je, inače, poklon jedne Indonežanke, dugogodišnje članice i donatorke "Adligata", koja je insistirala na anonimnosti.

Izvor: blic.rs/kultura

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019