twitter

Srpska naučna fantastika u stripu večeras u “Magistrali”

U okviru ciklusa tribina o stripu “Oblačići koji govore: Sto mu gromova!”, večeras će u Domu kulture Studentski grad, u klubu “Magistrala” od 19 časova, biti održano predavanje na temu “Srpska naučna fantastika u stripu”. Učestvuju: uvodničar i moderator Zoran Stefanović i gosti: Slobodan Ivkov i Pavle Zelić.

Pisac i istoričar kulture Zoran Stefanović ekskluzivno predstavlja mjesto stripa unutar srpske naučne fantastike, kao zanemarenog ali formativnog elementa srpske i jugoslovenske popularne kulture. Počev od kraja 19. vijeka, sa posebnim osvrtom na najnovija otkrića o periodu Kraljevine Jugoslavije i na reprinte Đorđa Lobačeva i drugih autora, preko vrhunaca stripa u SFRJ do današnje situacije koja ima elemente novog Zlatnog doba.

Gosti su dvojica istaknutih scenarista i kulturnih djelatnika iz dva naraštaja: Slobodan Ivkov (1959), autor stripa „Zemljani“ i scenarista „2084.“ i „Kolapsa“ i Pavle Zelić (1979) scenarista „Družine Dardaneli“. Oni će prvi put govoriti o naučnofantastičnoj komponenti u svom stripovnom opusu i o tome kako oni vide fenomen naučnofantastičnog stripa unutar srpske kulture.

12 3 oblacic

Tribina najavljuje sledeće poduhvate: događaj povodom realizacije printova velikog formata u Bistrou Doma kulture Studentski grad u vidu trajne postavke sa motivima radova strip umjetnika Bobana Savića - Geta i Alekse Gajića (26. mart u 19 časova uz muzičku podršku DJ Petrovitz Yugoslavia) , zatim izložbu Srpska naučna fantastika u stripu selektora Zorana Stefanovića u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu (13. mart, 17:30), koja je prateći program serije 15 tribina prof. dr Dejana Ajdačića sa uglednim gostima „O slovenskoj i srpskoj naučnoj fantastici“ u USBM (sredom u 18 časova, 27. februar – 12. jun).

Urednik ciklusa tribina o stripu, “Oblačići koji govore: Sto mu gromova!” je Marjan Matić, saradnik redakcije likovnog programa.

 

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019