Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Opako + Božansko / Gilen + Makelvi

Ponovo je na tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bilo reči o jednom stripu, ali glavni kuriozitet je da su o njemu, pored Pavla Kneževića, govorile tri jelene – Katić-Živanović, Jovanović i Stevanović!

Premisa ovog strip serijala, koji izlazi od 2014. godine, je grupa tinejdžera dobija priliku da postanu deo božanskog panteona, ali da će posle dve godine umreti. Za 17-godišnjake to, očigledno, nije prepreka jer na taj način stiču popularnost, a zapravo sam strip se bavi i temom šta to danas znači biti bog, ali i zapravo današnjom omladinom i kulturom uopšte.

Jelena Stevanović, iz izdavačke kuće Dibidus, je rekla da će drugi tom izaći sa narednih desetak dana, a da je u planu da do marta 2019. godine stignemo ritam izlaženja u Americi. Do sada je objavljeno 35 regularna broja i 4 specijala, u šest delova. Ceo serijal bi trebao da ima između 40 i 50 brojeva. Za sada strip kod nas tek dobija svoju publiku, a interesantno je da se dosta traži u Hrvatskoj.

Strip je, ocenjeno je, izrazito namenjen tinejdžerima jer ideja menjanja života za dve godine božanskih moći svakako ima različita poimanja kod starijih generacija. No, sam strip nije toliko “jednoslojan” pošto zapravo donosi daleko više priče o različitosti, seksualnosti i drugim temama koje će zanimati upravo mlade.

Crtež samog stripa je odličan, a u razgovoru o žanru strip pomenuto je da ima young adult momenata, ali da bi pre išao kao urban fantasy. Bogata pozadina i postomdernistički pristup je nešto što “Opako + Božansko” može da dovede u vezu sa Nilom Gejmenom i “Američkim bogovima”, ali je ovo ipak sasvim drugačija priča.

Strip se može naći u većini knjižara, kao i u svim striparnicama.

Izvor: Pogled iz svemirskog broda