twitter

Objavljen “Vremetron” Rodžera Zelaznija

Izdavačka kuća Akademska knjiga upravo je objavila naučnofantastični roman američkog pisca Rodžera Zelaznija Vremetron (Roadmarks) u prevodu Mladena Jakovljevića.

Roman je koncipiran kao niz međusobno povezanih kratkih priča o misterioznom autoputu koji povezuje sve tačke u vremenu i prostoru. Vremetron je prepoznatljiv po složenom i bogato izmaštanom svijetu, višestrukim narativnim perspektivama i nelinearnom pripovjedanju. Roman istražuje teme kao što su slobodna volja i determinizam a važi za jedno od najinventivnijih djela Rodžera Zelaznija.

Džordž Martin za Vremetron kaže da nije toliko poznat kao druga Rodžerova djela, ali da u svojoj srži sadrži jedinstveno čudesan koncept: put koji se proteže kroz cijelu istoriju, čak i kroz alternativne vremenske linije, koji stalno raste i koji se stalno mijenja, put koji će čitaoca odvesti bilo gdje ako zna da ga pronađete. Takođe za autora kaže da je bio pripovjedač bez premca, da je stvarao živopisne, egzotične i nezaboravne svjetove, kakve žanr naučne fantastike nikada nije vidio. Po motivima ovog romana u pripremi je igrana serija za HBO u adaptaciji Džordža Martina.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.