twitter

Ponovo stižu “Knjige krvi”

Izdavačka kuća Orfelin obezbijedila je autorska prava za objavljivanje svih Knjiga krvi Klajva Barkera na srpskom jeziku.

Riječ je o šest zbirki priča koje donose trideset proznih ostvarenja, zahvaljujući kojima je Barker sredinom 80-ih godina, na početku svoje spisateljske karijere, proglašen za jednog od najperspektivnijih mladih pisaca horora.

„U pitanju je šest međusobno povezanih zbirki vrhunskih, modernih horor priča koje su, kada su se pojavile 1984-85, donele dotad neviđenu revoluciju u savremeni horor“, na svom blogu je istakao urednik edicija „Poetika strave“ i „Crna mačka“, dr Dejan Ognjanović, koji idejno stoji iza ovog budućeg izdavačkog poduhvata.

„Za razliku od i tada popularnog Stivena Kinga, Barkerov horor u središtu nije imao porodice i ustaljene likove koji teže tzv. normalnosti, čak i kad su od nje daleko (npr. Keri) – već autsajdere, otpadnike, muške i ženske prostitutke, homoseksualce, sitne i krupne kriminalce, zatvorenike, prevarante, lutalice… Njegov je horor bio dah svežine i subverzije, eksplicitan ali i poetičan, fantastičan i zadivljujuće originalan“, objašnjava Ognjanović.

Orfelinove Knjige krvi zamišljene su kao dvotomno izdanje, koje će biti urađeno u prepoznatljivoj opremi kada je novosadska izdavačka kuća u pitanju, sa tvrdim šivenim koricama, forzecima, brojnim ilustracijama i grafičkim dodacima.

A pored priča donijeće i značajne tekstualne dodatke kao što su obiman pogovor o značaju Knjiga krvi i Barkerove horor poetike, detaljnu biografiju Klajva Barkera, iscrpnu bibliografiju, filmografiju i druge zanimljive priloge.

Oba toma imaće između 400 i 500 strana. U prvom će se naći priče iz Knjiga krvi 1-3, dok će se u drugom naći priče iz Knjiga krvi 4-6. Biće korišćeni već postojeći prevodi koje potpisuju Aleksandar B. Nedeljković, Aleksandra Petković, Aleksandar Marković i Goran Skrobonja.

Dizajn korica uradiće Ivica Stevanović, dok će uz svaku priču ići po jedna nova, originalna ilustracija raznih provjerenih Orfelinovih likovnih saradnika.

Očekuje se da će oba toma Knjiga krvi iz štampe izaći do Beogradskog sajma knjiga u oktobru 2023. godine, a da će pretplata na njih biti raspisana sredinom septembra. 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.