twitter

9. FantaSTikon - konvencija fantastike, igara i naučne fantastike od 17. do 18. marta

Od 17. do 19. marta 2023. godine u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje u Splitu održat će se novi FantaSTikon, konvencija fantastike, igara i naučne fantastike u organizaciji Udruženja F&ST. Kao i prethodnih godina, i ova konvencija ima svoje teme, a ovoga puta to su dvorci i Rumunija. Program je prepun zanimljivih predavanja, prezentacija knjiga i igara, radionica i drugih aktivnosti.

Kristijan Petrović će održati predavanje o vampirskom folkloru istočne i srednje Evrope, a Ivana Roguljić o vampirima u popularnoj kulturi.

Marko Mlinar održaće naučno-popularno predavanje o tome kako nastaju zemljotresi i kako se zaštititi od njih, a ispričaće nam i zašto je poslije četiri decenije izašao album instrumentalne ambijentalne svemirske muzike „Prizma” kompozitora Nenada Vilovića.

O berlinskoj školi elektronske muzike, krautroku i vezi sa naučnom fantastikom govoriće nam Zdeslav Benzon.

Antea Benzon održaće predavanje o retrofuturizmu, odnosno gledanju u budućnost iz prošlosti. Od razglednica proizvođača čokolade i naslovnih strana časopisa pulp do filmova i igara, u ovom predavanju ćemo pogledati kako se futuristička estetika u vizuelnim medijima razvila do današnjih dana.

U predavanju „Robotika KUD Marjan“ Matej Šalinović će predstaviti rad i uspjehe udruženja i dati uvid u programiranje na različitim platformama koje se danas koriste u obrazovanju mladih.

Na ovogodišnjem FantaSTikonu splitskoj publici će se predstaviti brojni autori.

Srebrenka Peregrin, književnica poznata u SF i fantazijskim krugovima, predstaviće svoj roman „Frina: Ordio“, koji kombinuje fantaziju sa krimi-fikcijom i erotikom u istorijsko-urbanom ambijentu. Srebrenka će nam pričati i bajke i priče iz Rumunije, sakupljene prije 150 godina.

Spisateljica Tanja Radman predstaviće svoju fantastičnu seriju Lek Legis, a Andrea Krikšić svoju mračnu avanturističku horor fantastičnu seriju u nastajanju. Andrea će takođe objasniti vezu između tamnica i zmajeva i vampira, a da ne govorimo samo o tamnicama i zmajevima, Jere Veža će održati D&D sesiju za posjetioce konvencije.

Luka Palac održaće plejtest Rošada, Bitka heroja, koji donosi čari i inovacije društvenih igara 21. vijeka u večiti klasik - šah.

Lucija Klarić predstaviće „Grad pored mora“, onlajn igru u kojoj gradite mapu i likove primorskog grada koji je ugrožen zbog klimatskih promjena. Igra je dio projekta Plaiful Futures, koji se na inovativan i interaktivan način bavi konceptom građanske nauke i pronalaženjem rješenja za probleme koji će zadesiti čovječanstvo u budućnosti.

Toni Lozančić održaće okrugli sto na temu desktop role-plaiing games (TTRPG) na kome će učestvovati Game Masters različitih profila i nivoa iskustva.

Branislav Petković će predstaviti društvenu igru 'Vitezovi zdravlja' i održati turnir.

Među aktivnostima za djecu Miševi u dvorcu - RPG društvena igra za djecu, kao i pehar za izgradnju dvoraca, obje aktivnosti vodi Marko Mlinar.

Marko Jevtić održaće FantaSTikviz, gdje posjetioci mogu da provjere svoje znanje u tri kruga FantaSTik kviza i dožive multimedijalno iskustvo puno vizuelnih, zvučnih i video klipova. Najbolji će dobiti i nagrade, a svim učesnicima dobra zabava zagarantovana.

Milivoj Popović predstaviće proces rada koji ide od digitalne skulpture do maske koja se može koristiti u filmskoj produkciji najvišeg kvaliteta.

U okviru FantaSTikona održaće se radionice pisanja. Jedna od njih je drabl radionica, odnosno kratke priče od tačno sto riječi, a druga je kratka priča sa temom fantazije. Radionice pisanja će voditi Romana Jadrijević, Tea Juretić i Sara Kopeczki. Da je kreativno pisanje važno za FantaSTikon svjedoči i činjenica da se ove godine predstavlja peta zbirka kratkih žanrovskih priča.

Dodatno interesovanje je i plesna radionica koju vode Aljoša, Marin i Tanja, menadžeri plesnog kluba Vest Coast Sving Split, koji pored plesa vole društvene i kompjuterske igrice, kao i naučnu fantastiku i fantaziju.

Konvenciju će tradicionalno zaokružiti ceremonija zatvaranja.

U nastavku pogledajte program festivala

Petak

 

Subota

Nedjelja

 

Više informacija dostupno je na http://fantastikon.com/.

 

Izvor i foto: visitsplit.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.