twitter

Objavljena horor zbirka “Vragovijesti”

Nedavno je objavljena debitantska zbirka horor proze Vragovijesti mladog novosadskog pisca Milana Kovačevića, javlja Art-Anima. Knjiga je štampana kao dio izdavačkog projekta Crnoslovlje, posvećenog horor supkulturi, u prvom redu književnosti, filmu i stripu.

Zbirku Vragovijesti čini osam proznih djela u kojima se autor – uz oštru kritiku stremljenja savremene civilizacije ka potpunoj dehumanizaciji – bez zadrške udubljuje u viviseciranje onoga što nazivamo tekovinama ljudskog društva, ali i same čovjekove prirode, prije svega, njene mračne, prikrivene strane.

Pesimistički pogled na budućnost ljudske vrste, prisutan je u Kovačevićevim pripovjetkama i noveletama pisanim u različitim horor varijetetima, koji uključuju mračnu fantastiku, kosmičku stravu, postapokalipsu i psihološki horor, ne ostavljajući ravnodušnim ni majstore horora, poput Ivana Nešića, koji o Kovačevićevim pričama kaže:

„Nepokolebljivo zadirući u najmračnije zakutke ljudske psihe, prozni iskaz Milana Kovačevića ima za cilj suočavanje čitaoca sa iskonskim užasom koji je nasleđem pohranjen u svima nama. Pripovetkama u debitantskoj zbirci, ljubitelji horora dobili su osobenog autora koji ne pravi kompromise sa žanrovskim arhetipovima“.

„Kosmički pesimizam prolazi kroz pukotine Kovačevićevih rečenica i otkriva ravnodušnost prema svemu ’ljudskom’ u svetu“, piše u predgovoru Nemanja Rajak. „Milanove stvaralačke misli prevazilaze slepi nagon, zverske urlike, ritualni kanibalizam, strast za ubijanjem, crno seme materinstva, jestivost duše, šizofreno spasenje i mučninu svakog sledećeg udisaja. On svojim košmarnim stilom, koristeći metafizičku alhemiju reči, otkriva svu grozomoru kosmičke strave i biologističkog nihilizma“, ističe Rajak.

Uz ranije objavljivane priče „Dan svinje“, „Šapat suvih usana“, „Deratizacija pacovskog konglomerata“ i „Pustite nas da umremo“, u zbirci Vragovesti našla su se i do sada neobjavljena prozna ostvarenja: „Plodovi crnog semena“, „Jestivost duše“, „Tela naših spasitelja“ i „Kontrola kvaliteta“.

Za ilustracije priča zastupljenih u zbirci Vragovijesti pobrinuli su se: Miloš Pujić, Milan Simić, Milosav Ostojić i Branko Tarabić.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.