twitter

Kako je Želimir Žilnik snimio naučno-fantastični film o Jugoslaviji 2041. godine

Slavni filmski reditelj Želimir Žilnik je svojim video instalacijama izloženim na Fakultetu dramskih umjetnosti zauzeo mjesto u programu Oktobarskog salona.

Riječ je o dva Žilnikova ostvarenja: “Beograde dobro jutro” i “Lijepe žene prolaze kroz grad”.

“Beograde dobro jutro” ima format televizijske drame i priča je o slobodnoj filmskoj producentskoj grupi koja priprema, a zatim i snima film. Producentkinja i reditelj su u stalnom sukobu. On postavlja nemoguće zahtjeve, a ona, da bi omogućila umjetničke kreacije premašuje budžet filma. Priča se završava na sudu…

Uloge u filmu su ostvarili Snežana Nikšić, Dragan Katanić, Gordana Lukić, Predrag Ristić, Bogdan Kahriman, Nedeljko Vopalka…

Žilnik je za Tanjug otkrio i kako je nastao “Lijepe žene prolaze kroz grad”. Naime, on je svojevremeno sa urednicima RTV Beograd podijelio svoje predviđanje da Jugoslaviju očekuje ili kreativno transformisanje nakon Titove smrti – ili nazadovanje i raspad.

“Predložio sam im temu o filmu naučne fantastike koji prati događaje u Jugoslaviji 100 godina nakon početka borbe protiv fašističkog okupatora. Dakle, snimio sam film o Jugoslaviji 2041. godine. Obezbijedili su mi vrhunske glumce poput Ljube Tadića i Milene Dravić. Nazvali smo ga ‘Lijepe žene prolaze kroz grad’. Producentska kuća za koju su snimali Karanović i Marković svoje prve filmove, ušla je u rizik i snimili smo film koji nije u standardu klasičnih naučno-fantastičnih filmova. Nisam imao ni znanja ni tehnologiju za tako nešto” kazao je Žilnik.

Kako kaže, urednici televizije su mu sugerisali da izbaci neke djelove filma koji su najoštriji u kritici društva.

“Ubijedio sam ih da taj film ostane takav, da ga ne skraćujemo na silu, a da ću za televiziju snimiti novo ostvarenje o neposlušnoj televizijskoj ekipi. Zapravo o teškoćama filmske ekipe da uz pomoć javnih službi snimi naučno fantstični film. Ta ideja im se dopala i tako je nastalo ‘Beograde, dobro jutro'”, kazao je Žilnik i dodao da i danas ima osjećaj kako je iz cijele avanture izvukao živu glavu.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.