twitter

GOSPODAR PRSTENOVA i duhovno značenje bajki (video)

Na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada objavljen je snimak predavanja katoličkog teologa Gorana Šarića na temu „Gospodar prstenova i duhovno značenje bajkiˮ. Tribina predstavlja svojevrsni osvrt na značenje i funkciju bajki u životu svakog pojedinca, dok se jednako bavi slojevitom fantastikom Džona Ronalda Ruela Tolkina.

Odnos prema priči, mitu i legendama utemeljuje se u ranom detinjstvu i predstavlja važan oblikotvorni i formativni faktor koji neposredno djeluje na oblikovanje svijesti djeteta. Šarić se poziva na uticajna učenja Viktora Frankla iz oblasti psihologije i logoterapije, markirajući pojedine stavove pomenutog autora kao vrlo uputne u savremenom trenutku.

U izlaganju je posebna pažnja ukazana didaktičkoj dimenziji svih oblika drevnih priča koje, čvrsto oslonjene na tradiciju, i danas mogu da nas nauče traganju za smislom, što je i kolektivni i individualni zadatak. Bajke, kako tvrdi Šarić, djeluju na svjesni, nesvjesni i podsvjesni dio uma, pokrivajući ono arhetipsko i univerzalno u ljudskom iskustvu.

Drugi dio tribine posvećen je Tolkinu, čiji je epski i mitski svijet obilježio odrastanje mnogih generacija. Nakon kratkog prikaza piščeve biografije, te važnih tačaka mladosti u kojoj se razvila posebna osetljivost na ono legendarno i izmaštano što se pisanom riječju može posredovati, Šarić interpretira osnovna svojstva autorovih najslavnijih djela, Hobita i Gospodara prstenova. 

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.