twitter

Predstavljanje KNJIŽEVNE FANTASTIKE u Kući kralja Petra I

Osmi broj časopisa Književna fantastika biće predstavljen u Kući kralja Petra I na Senjaku (Vase Pelagića 40), u četvrtak 29. septembra, od 19 časova.

Promocija će se održati u okviru književnog projekta „Isidora nas sluša“, a tom prilikom o novom broju govoriće zastupljeni autori: Milena Dasukidis, Dina Hrecak, Nikola Dragomirović, kao i urednički dvojac dr Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac. Moderator tribine biće književnica Laura Barna.

Simbolični temat novog broja Književne fantastike posvećen je piscu naučne fantastike, futuristi i vizionaru Arturu Klarku, u čijem radu se jasno vidi nedvosmislena sprega između proznog stvaralaštva i razvoja nauke, inovativnih ideja i rješenja na polju tehničko-tehnološkog napretka.

Klark je preko šest decenija stvarao djela takozvane tvrde naučne fantastike u kojima je plodna spekulativna fikcija bila uravnotežena sa karakterističnom naučnom rigoroznošću. Djela su mu bila potkrepljena obrazovanjem iz matematike i fizike i obogaćena profesionalnom povezanošću sa telekomunikacionom i astronautičkom industrijom njegovog doba. Kulturni uticaj Odiseje utvrdila je njegovu poziciju dežurnog autoriteta za pitanja o budućnosti, sve do njegove smrti 2008. godine.

Pored temata, časopis donosi i niz drugih priloga, od kratkih priča eminentnih domaćih i stranih autora, preko esejističkih priloga, intervjua, tekstova o preplitanju fantastične književnosti sa drugim umjetnostima, pa do niza prikaza aktuelnih djela fantastike.

Među zastupljenim autorima su: kritičar Vašington posta Majkl Dirda, proslavljeni srpski pisac i teoretičar Zoran Živković, popularizatori nauke Hefziba Anderson i Martin Anderson, spisateljice Mirjana Novaković i Helen Maršal, kao i još dvadesetak drugih značajnih proučavalaca i autora spekulativne fikcije.

Časopis Književna fantastika izlazi jednom godišnje kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštva. Tokom promocije biće dostupan po povlašćenim cijenama.

Autoski projekat Laure Barne „Isidora nas sluša“ organizuje se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Savski vijenac, Kuće kralja Petra I i Udruženja građana „Organizacija“.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.