twitter

DVA SVETA – nagrađeni roman prvjenac mladog Luke Jerkovića

Književna omladina Srbije objavila je prošle godine roman “Dva sveta”, prvjenac mladog vršačkog autora Luke Jerkovića. Riječ je o djelu epske fantastike, kroz čiju priču se, pored ikonografije specifične za navedeni žanr, provlače i elementi iz svijeta nauke i tehnologije – dviju važnih oblasti interesovanja mladog autora, koji je u trenutku završetka rukopisa imao svega četrnaest godina.

U fokusu romana nalazi se mladi Arvid, pripadnik gušterolike rase Kuologani, koji u želji da upozna svijet napušta šegrtovanje kod kovača i svoje rodno mjesto, i kreće u avanturu odrastanja. Ubrzo će se nevoljno obreti u ratu druge dvije rase koje sa Kuologanima dijele isti životni prostor, i pokušaće da zaustavi sukob. U tom naumu neće biti usamljen, a pomoć će mu pružiti novostečeni prijatelji.

Mladog autora širokih interesovanja veoma zanima lingvistika, što on u svom prvjencu demonstrira kreirajući niz novih jezika, ujedno vodeći računa i o njihovim gramatičkim strukturama.

Roman “Dva sveta” dobio je nagradu „Pegaz“ za 2021. godinu, priznanje koje Književna omladina Srbije dodjeljuje za najbolji roman mladih, neafirmisanih autora.

Luka Jerković je rođen 2006. godine u Vršcu. Osim što voli da piše, bavi se programiranjem, zanima ga lingvistika, fizika, muzika, društvene igre. Dosta vremena provodi na internetu, gde se informiše o svemu što ga interesuje, uči strane jezike, uči da programira. U okviru školskih takmičenja dobitnik je nekoliko prvih nagrada na školskim literarnim konkursima, a osvojio je i desetak nagrada na opštinskim i okružnim takmičenjima iz fizike, matematike, hemije, biologije. Voli da osmišljava i kreira društvene igare. Završio je Muzičku školu za gitaru i udaraljke.

 

Izvor i  foto: kakavfilm.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.