twitter

„1984“ Džordža Orvela u prodaji od 19. avgusta

Otkako je 1949. godine objavljena, Orvelova „1984“ služila je kao podsjetnik svakoj novoj generaciji da bude na oprezu kako stvarnost romana ne bi postala naša realnost.

Radnja romana, smještena u London istoimene godine, opisuje futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci koriste najsavremenija dostignuća tehnologije i psihologije kako bi mase držali u pokornosti. Glavni junak je Vinston Smit, sitni službenik u Ministarstvu istine zadužen za režimsku propagandu, koji postaje razočaran svojim životom i pokušava da izvede pobunu koja završava njegovim hapšenjem i mučenjem.

Čini se da su neki „1984“ čitali sa više razumijevanja od drugih i da su je koristili kao udžbenik. Jer Orvelova realnost je, izgleda, konačno postala realnost naših života. Kontrolisani mediji i dirigovana kontrola društvenih mreža na kojima je sloboda mišljenja zamijenjena „slobodom govora“ samo su djelić ostvarenog inventara Orvelovog najpoznatijeg i najmračnijeg romana. Popularnost romana se odrazila i u brojnim jezicima u koje su ušle fraze iz romana kao što su novogovor i veliki brat.

Stoga nemojte ovu knjigu čitati ni kao opomenu ni kao roman, čitajte je i vi kao udžbenik da biste bolje upoznali neprijatelja. Godina hiljadu devetsto osamdeset četvrta tek počinje.

Kultni roman „1984“ u novom, sjajnom prevodu Gorana Skrobonje, nalazi se u prodaji od 19. avgusta.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.       

Opširnije na portalu www.refesticon.com