twitter

Novo izdanje romana “Susret s Ramom” Artura Klarka

Čarobna knjiga je objavila novo izdanje kultnog naučnofantastičnog romana Susret s Ramom pisca, futuriste i vizionara Artura Č. Klarka, u prevodu Branka Vučićevića, piše Art-Anima.

Radnja romana smještena je u 22. vijek i opisuje ulazak velikog objekta vještačkog porijekla u Sunčev sistem. Tajanstveni artefakt savršeno cilindričnog oblika, dužine 50-ak kilometara i širine 20, astronomi su nazvali Rama. Dok se objekat kreće velikom brzinom kroz svemir, među Zemljanima se širi neizvjesnost, nada, ali i strah od neizbježnog kontakta.

Priča je ispričana iz ugla grupe istraživača koji se pripremaju za prvi susret čovječanstva sa vanzemaljskom inteligentnom vrstom, u pokušaju da odgonetnu tajne misteriozne vanzemaljske letjelice i daju odgovore na pitanja ko upravlja njome, zašto je došla i šta želi od nas? Ali kada Rama napusti Sunčev sistem, podjednako brzo kao što je i ušla u njega, čovječanstvo će imati mnogo više pitanja nego odgovora.

Klasično naučnofantastično djelo o prvom kontaktu, Susret s Ramom, prvi put je objavljeno 1973. godine. Ovjenčano je Britanskom nagradom za fantastiku, Memorijalnom nagradom „Džon V. Kembel“ i nagradama „Hugo“, „Nebula“, „Lokus“, „Jupiter“ i „Seiun“ za najbolji SF roman.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.