twitter

Festival fantastične književnosti 4. i 5. jula u Beogradu

Osmi Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održava se 4. i 5. jula 2022, u Klubu galeriji Polet u Beogradu. Specijalna gošća manifestacije je Pia Leino iz Finske, autorka nagrađivanog distopijskog romana „Nebesa“, saopštili su organizatori.

Festival je otvoriti Zoran Živković, proslavljeni srpski pisac, urednik, teoretičar i izdavač fantastike, a tokom dva dana trajanja manifestacije, o fantastici u književnosti govoriće: Goran Skrobonja, Vladislava Gordić Petković, Vladimir D. Janković, Predrag Ličina, Zoran Stefanović, Dejan Ognjanović, Mladen Jakovljević, Adrijan Sarajlija, Marija Puslojić, Ana Marija Grbić, Igor Stanojević, Milena Dasukidis, Mihajlo Dasukidis, Marko Vasić, Miloš Petrik, Bojan Butković, Jelena Nidžović, Srđan Mitrović, Ranko Trifković i Dragoljub Igrošanac.

Prvog dana festivala, 4. jula, u 18 časova, održana je promocija časopisa Književna fantastika 2022 (8. broj), čiji je simbolični temat posvećen britanskom piscu Arturu Klarku.

Uvodnu riječ dao je Zoran Živković a zatim su o svojim prilozima u časopisu govoriti Adrijan Sarajlija, Predrag Ličina, Milena Dasukidis, Mihajlo Dasukidis, Marko Vasić i Mladen Jakovljević.

Nakon toga publika je imala priliku da isprati tribinu o novim izdanjima romana „Hiperion“ i „Pad Hiperiona“ Dena Simonsa o kojima su govorili pisac i prevodilac Goran Skrobonja, pisac fantastike Miloš Petrik i Bojan Butković, voditelj tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“.

Poslednja programska cjelina prvog festivalskog dana bila je posvećena Pii Leino i njenom romanu „Nebesa“, koji je krajem 2021. godine objavljen na srpskom jeziku u prevodu Jasmine Teofilović. Razgovor je vodila ugledna književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i urednica izdanja, Jelena Nidžović.

Drugog festivalskog dana, u utorak 5. jula od 18 časova, publici će se predstaviti mlada i inovativna kuća ŽIR izdavaštvo, u čijem izdanju je neposredno pred početak Festivala objavljen prvi dio iz popularnog serijala „Dosije Drezden“ Džima Bučera. O tom i drugim do sada objavljenim naslovima fantastike, kao i daljim planovima, govoriće vlasnik ŽIR izdavaštva Srđan Mitrović i prevodilac Ranko Trifković.

Potom slijedi tribina posvećena prevodu Tolkinove poeme „Beren i Lutijena“, za koji je prevodilac Vladimir D. Janković osvojio prestižnu nagradu „Miloš N. Đurić“ Udruženja književnih prevodilaca Srbije. O osobenosti i značaju slavnog Tolkinovog djela, kao i kompleksnosti njegovog prevođenja, pored Jankovića, pričaće tolkinolozi Marija Puslojić i Marko Vasić.

Ovogodišnje izdanje Festivala zatvoriće promocija zbirke priča „Divlja kapela“ Dejana Ognjanovića, najpoznatijeg srpskog proučavaoca horora na filmu i u književnosti. Promocija je na programu od 20.20 časova, a razgovor sa autorom vodiće književnica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević.

Kroz sve programske cjeline publiku će voditi Zoran Stefanović, pisac, dramaturg, kulturni radnik i istraživač fantastike.

Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo, a cilj manifestacije je promocija kulture čitanja i isticanje šireg značaja književnih djela pisanih u ključu fantastike.

 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.