twitter

U pretplati zbirka horor priča Artura Konana Dojla PARAZIT

26. knjiga u Orfelinovoj ediciji horor proze „Poetika strave“ biće zbirka priča Artura Konana Dojla pod naslovom Parazit, piše na sajtu Art-anima. Riječ je o kolekciji najboljih horor priča britanskog pisca, u izboru našeg najpoznatijeg teoretičara horor književnosti, dr Dejana Ognjanovića.

Knjigu čini osam priča: „Parazit“, „Kapetan ’Polarne zvijezde’“, „Seoski užas“, „Prsten Tota“, „Predmet br. 249“, „Brazilski mačor“, „Igra s vatrom“ i „Užas u visinama“.

Sva izdanja „Poetike strave“ imaju obimne i temeljno pripremljene dodatke, a u slučaju zbirke Parazit, čitaoce očekuje iscrpan pogovor Dejana Ognjanovića, „A. K. Dojl: Viktorijanska Zona sumraka“, u kome se pruža objašnjenje prisustva natprirodnog horora u opusu pisca koji je postao sinonim za dedukciju i zdrav razum. Tu je, takođe, i detaljna biografija A. K. Dojla, kao i spisak svih priča tog pisca objavljenih na srpskom jeziku.

Knjiga sadrži 288 strana, bogato je opremljena grafičkim prilozima Ivice Stevanovića (naslovna i unutrašnje ilustracije), ali i dodatnim grafičkim radovima i fotografijama, koje će čitaocima dodatno približiti Dojlovo stvaralaštvo u oblasti horor žanra.

Sve priče preveo je Strahinja Mlađenović, sa čijim prevodima su domaći ljubitelji strave imali priliku da se susretnu čitajući Knjigu Ejbonovu Klarka Eštona Smita, koja je u ediciji „Poetika strave“ objavljena krajem prošle godine.

 

OPIS ZASTUPLJENIH PRIČA:

- Parazit

Jedan nadobudni, super-racionalni viktorijanski džentlmen, naučnik, podvrgava se hipnozi, nesvestan da će njegova volja postati puka igračka u rukama nemilosrdne žene-parazita koja će mu svojim moćima od života napraviti pakao…

- Kapetan ’Polarne zvezde’

Dnevnik brodskog lekara na jednom kitolovcu u blizini Severnog pola opisuje jezive, sablasne fenomene u ledenoj pustoši koja je nalik nekom vanzemaljskom svetu – i njihovu vezu sa tajanstvenim kapetanom tog broda.

- Seoski užas

Na pastoralnoj pozadini jednog zabačenog, planinskog švajcarskog sela dešava se čitava serija vrlo krvavih ubistava: ko to razbija lobanje mirnim seljanima motičicom u potiljak? Jedan Englez koji se tu zatekao upotrebiće sve svoje šerlokholmovske moći da razotkrije poludelog ubicu.

- Prsten Tota

Kada se jedan Englez slučajno zatekne zatvoren u pariskom muzeju Luvr dok je proučavao staroegipatske starine, on postaje svedok fantastične kulminacije storije započete u Egiptu pre četrdeset vekova.

- Predmet br. 249

Student sumnjive psihe i morala otkrije papirus kojim može oživeti staroegipatsku mumiju i koristi je kao oruđe osvete onima koji su mu se zamerili. Kolege iz njegovog susedstva pokušaće da ga spreče pre nego što pola kampusa završi u koščatim šakama žive mumije.

- Brazilski mačor

Jedan čovek moraće da napregne sve svoje mišiće i sav svoj razum kako bi se izbavio iz kandži velikog pantera – ali i zlikovca koji njime upravlja.

- Igra s vatrom

Grupica spiritista obavlja svoje uobičajeno prizivanje duhova, ali ovog puta, donekle potaknuto jednim nepoznatim, novim učesnikom, na njihove pozive javi se nešto sasvim neočekivano, nezvani entitet koji će dovesti do dramatičnih posledica.

- Užas u visinama

Ova izvanredna priča spaja avijatičarsku akciju i lavkraftovsku, kosmičku stravu: jedan pilot u najvišim vrhovim stratosfere, na samom obodu „našeg“ sveta – otkriva svet džinovskih zlokobnih stvorenja nalik plutajućim amebama i oktopodima. Da li će se i kako izbaviti iz njihovih pipaka?

 

Zbirka priča Parazit biće u pretplati do 25. juna 2022. godine, po ceni od 1.100 dinara. Iz štampe izlazi do kraja juna, a u knjižarama će se pojaviti u drugoj polovini jula ili početkom avgusta.

Svi zainteresovani knjigu mogu naručiti uplatom na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), sa naznakom: „Uplata za zbirku ’Parazit’“, nakon čega je potrebno poslati podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona) na e-mail: orfelinns at gmail.com.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.