twitter

NEBESA Sandre Njuman – putovanje kroz alternativnu stvarnost

Izdavačka kuća Booka objavila je roman Nebesa američke spisateljice Sandre Njuman, koji čini spoj istorijske fikcije, putovanja kroz vrijeme i ljubavne priče.

Iz gotovo idilične 2000. godine bez zagađenja i siromaštva, u kojoj Džordž Buš mlađi nije pobijedio na predsjedničkim izborima, glavna junakinja se u snovima prenosi u elizabetansku Englesku. Sve što uradi dok sanja, utiče na sadašnjost, koja se postepeno mijenja nagore. Ona je jedina koja se sjeća boljeg svijeta, dok svi ostali misle da gubi razum.

Dok svoju junakinju seli između prošlosti i sadašnjosti koja se mijenja pod uticajem njenih postupaka četiri vijeka ranije i u kojoj nailazi na nerazumijevanje okoline, Njuman postavlja pitanje da li je čovječanstvo osuđeno na propast i koliko zaista možemo poznavati neku osobu, čak i ako je volimo.

Njujork tajms buk rivju za Nebesa piše da su „nalik na kameleona, neobičan i prelijep hibrid“ i da je „samouvjerena proza Njuman u isto vrijeme senzualna i kontrolisana“, dok Gardijan ističe da „genij Sandre Njuman leži u finom balansiranju vremenskih tokova i svjetova tako da sve djeluje besprekorno – da ne pominjemo i veoma zabavno“.

Prevod romana Nebesa, uradio je Miloš Petrik.

Sandra Njuman rođena je 1965. u Bostonu. Predavala je književnost na nekoliko američkih univerziteta, a njeni radovi su objavljivani u časopisima Harpers, Granta i drugim publikacijama. Živi i radi u Njujorku. Njen prvi roman Jedino dobro što je iko ikad učinio objavljen je 2002. i nominovan za Gardijanovu nagradu za debitantsku knjigu. Osim romana, napisala je vodič kroz zapadnu književnost Preživjeti zapadnu književnost: kako čitati klasike bez straha, i zajedno s mužem Hauardom Mitelmarkom vodič za pisce Kako se ne piše roman. Nebesa su njen četvrti roman.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.