twitter

“Zardo” – novela i strip Ticijana Sklavija u jednoj knjizi

Ticijano Sklavi je najpoznatiji kao začetnik proslavljenog strip serijala o detektivu natprirodnog Dilanu Dogu. Ipak, malo je poznato da je ovaj urednik i scenarista, takođe i autor desetak proznih knjiga kojima u manjoj ili većoj mjeri provejavaju niti i atmosferičnost strip serijala koji je obilježio njegov profesionalni rad.

Upravo jedno takvo djelo, novela Crno. našla se u neobičnom kolekcionarskom izdanju Veselog četvrtka pod nazivom Zardo, javlja Art-Anima. Istoimeno izdanje predstavlja svojevrsnu pohvalu Sklavijevoj multimedijalnosti i njegovim ambicioznim planovima u vezi sa navedenim proznim djelom.

Sklavi je novelu napisao 1991. godine, a zatim je pretočio u scenario za pilot epizodu nesuđenog strip serijala. Strip serijal nije zaživio, ali je po Sklavijevom scenariju za film, 1992. godine snimljen Nero u režiji Đankarla Soldija. Scenario za strip je iskorišćen tek gotovo tri decenije kasnije, 2020. godine, kada je predat u ruke Emilijanu Mamukariju, a Sklavi je u scenariju, tom prilikom, načinio samo dvije manje intervencije: promijenio je naslov iz Crno. u Zardo i dopisao jednu novu tablu.

Uredništvo Veselog četvrtka odlučilo je da čitaocima u Srbiji pruži bogato iskustvo uživanja u raznim inkarnacijama novele. Pored nje i stripa na 46 tabli, ovo luksuzno izdanje velikog formata i tvrdih korica, sadrži: skice i ispovijest crtača Mamukarija, Sklavijeve stare spise, nacrte i razrade ideja, sveobuhvatni esej doktora horora Dejana Ognjanovića o filmu Nero i okolnostima koje su pratile cijeli projekat čiji put sazrijevanja je trajao tri decenije.

Prevod izvorne novele na srpski jezik uradila je Jelena Galebović. A poseban kuriozitet, kada je ovo izdanje u pitanju, predstavlja činjenica da Sklavi u Italiji ne dozvoljava nova izdanja svojih romana i novela, što čitaoce, na izvjestan način, čini povlašćenima.

Zardo, prema riječima kritičara Đorđa Bajića, u sebi lijepo sjedinjuje ironičnost i fantazmagoričnost, sve to upotpunjeno sa nekoliko efektnih horor ukrasa, pa čak i motiva/ideja koje mogu da se dožive kao spone sa pojedinim čuvenim redovnim i specijalnim epizodama Dilana Doga („Priča ni o kome“, „Posle ponoći“, „Crni užas“).

 

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.