twitter

MKM ZENIČKO PROLJEĆE I MUZEJ GRADA ZENICE PREDSTAVILI KNJIGE PUKOVNIČE, STOJ! I GOSPODAR VRANA

Prva dama balkanske postmoderne fantastike predstavila je knjige Pukovniče, stoj! i Gospodar vrana, izdavača Autostoperski vodič kroz fantastiku, u Muzeju grada Zenice. Mira Satarić, uz malu pomoć prijatelja, Biljane Golić, Emine Selimović i Vernesa Menzilovića otvorila je vrata u neonoar krimi priču i fantastični svijet Razdora. Njene knjige tretiraju bogato naslijeđe krimi priče i filma, te epsko-fantastičnog imaginaruma, iz pozicije možebitnog iskustva krećući se smjelo u domeni uneobičavanju običnog i relativiziranja simbola koje čovječanstvo olako usvaja i štuje.

Priča o Pukovniku je omaž knjiškim i filmskim detektivskim junacima pedesetih godina prošlog vijeka, nadopunjena savremenom tematikom. Danijel P., operativac Nivoa devet, sa kodnim imenom Pukovnik, upravo je kao i likovi kojima je posvećen – poput Bogarta ili Trejsija, junak nalik onim iz starih filmova koji je ’uvijek tu da nekako spasi stvar’, čak i kada se, po ko zna koji put zapitamo, da li je taj svijet, i njegov moral i etika, vrijedan spašavanja. U svijetu kojim vladaju farmaceutske korporacije i gdje je čovjek samo roba kao i svaka druga, postavlja se pitanje da li je promjena ikako moguća? Da li će se ostvariti riječi jedne od junakinja romana da svijet neće srušiti revolucija, već obični, mali čovjek ili je rješenje ipak negdje drugdje?

Predstavljamo roman čudne, mozaičke strukture – to su priče unutar priča, sjećanja umetnuta u glavni tok i naizgled nepotrebna skretanja i namjerne diverzije koje odvlače pažnju od glavnog toka. Ali ako pažljivo čitate, nećete ostati uskraćeni ni za jedan odgovor.

„Gospodar Vrana“ je novela koja otvara ediciju „Fantastika za u džep“ sa tematikom iz oblasti epske fantastike.

Surovi svijet stanovnika planine Razdor izmučen je stalnim sukobima. Lagrenjani, gospodari Kamenog grada, decenijama ratuju s narodom Vrana. No, sudbina se poigra s neprijateljima i dovede ih do ishodišta priče, u takozvano Utočište. Može li postojati sklonište i za one čiji su tijelo i duša izmučeni sukobima bez kraja?

Mogu li neprijatelji ikada postati prijatelji i postoji li čast u ratovanju? Pitanja su koja postavlja Mira Satarić u njenoj antiratnoj fantastičnoj priči, koja je, u osnovi, kao i sve dobre priče, ljubavna, nalik na na Šekspirovu dramu o Romeu i Juliji.

 

Izvor i foto: Muzej grada Zenice

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.