twitter

Gost Kuba 2 večeras Zoran Živković

Gost Kluba 2, Radio Beograda 2 danas od 13 časova, je književnik Zoran Živković. Govoriće se o njegovoj knjizi „Biblioteka”, najprevođenijem djelu jednog srpskog pisca u 21. vijeku. Autor i urednik emisije je Meliha Pravdić.

Šta čini mozaički roman „Biblioteka” toliko privlačnim za čitaoce širom svijeta – pitanje je koje postavljamo njenom autoru Zoranu Živkoviću – posle ukupno 33 izdanja ovog djela, od kojih su 23 strana.

Da li je riječ o dobro odabranoj temi – iako se o bibliotekama piše već hiljadama godina, posrijedi je i dalje veliki prozni izazov s kojim su se hvatali u koštac najizvrsniji svjetski prozaisti – ili u posebnom načinu na koji se pisac bavi njome, uvodeći elemente fantastičkog oneobičavanja? Je li „Biblioteka” odgovor 21. vijeka na jedno od najčudesnijih djela književnosti 20. vijeka – Borhesovu „Vavilonsku biblioteku”?

Knjiga sadrži šest priča/poglavlja: Virtuelna biblioteka, Kućna biblioteka, Noćna biblioteka, Paklena biblioteka, Najmanja biblioteka i Otmena biblioteka. Poslednji dio objedinjuje prethodne u romanesknu cjelinu.

Treba reći i to da je „Biblioteka” dobila svjetsku nagradu za fantastiku 2003. godine.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.