twitter

Đorđu Pisarevu uručena Nagrada „Stanislav Lem”

Na Međunarodnom sajmu knjiga, koji se na Novosadskom sajmu održava istovremeno s Izložbom umetnosti „Art ekspo“, danas je poznatom novosadskom piscu Đorđu Pisarevu uručena nagrada „Stanislav Lem“, koju kuća „Solaris“ dodeljuje za fantastiku u književnosti.

 

Obrazlažući odluku, predsjednik žirija prof. dr Sava Damjanov je, uz ocjenu da Pisarev pripada samom vrhu savremene srpske proze, istakao da nikada nije njegovao klasičan SF, ali je od prvih objavljenih knjiga ulazio u polje fantastike.

– Kod Pisareva fanastika, međutim, nije sama po sebi dominantna, već je dosljedno i kvalitetno, na majstorski način, njegovana kao postmoderna tekstualna strategija. Ni sam Stanislav Lem ne bi se postideo kada bi pročitao neke od Pisarevljevih najboljih priča ili romana – naveo je prof. Damjanov.

Nagradu „Stanislav Lem“ do sada su dobili Zoran Živković, Filip David i prošle godine Ilija Bakić, koji je rekao da ima čast da „baklju fantastike u srpskoj književnosti preda Đorđu Pisarevu“.

– Fantastika je vrlo nježan horizont koji daje dubinu slikama. Ako imate samo realizam, nećete videti punu sliku. Puna slika zahteva i dubinu, a nju će dati upravo fantastika. I Pisarev je to znao od svojih književnih početaka i pokazao na djelu kroz mnoge svoje pripovjesti i čini mi se da je nadahnuo mnoge – kazao je Bakić.

Zahvaljujući se na nagradi, koja se, inače, sastoji iz plakete i ručnog časovnika, Pisarev je priznao da mu itekako prija Nagrada „Stanislav Lem“, kako zbog ljudi koji je dodeljuju, tako i zbog prethodnika koji su je dobili.

– Zahvalan sam tim prije jer sam svjestan da se, blago narušena teorija o velikim očekivanjima da je gozba života tek preda mnom, pretvorila u nadrealnu sitaciju u kojoj postaje jasno zašto je toliko, kao bez glave, jurio zec iz Alisine pripovijesti, pogledavajući užasnuto na časovnik. A možda je, opet, u pitanju časovnik iz čuvene storije o Pepeljugi. Časovnik koji će otkucati ponoć, razbiti časorliju realnosti i tako najzad otkriti da je stvarnost, pa i mi sa njom, zapravo skroz fantastična – rekao je Pisarev.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com