twitter

Sava Damjanov dobitnik nagrade ”Stevan Pešić”

U utorak 21. decembra 2021. godine u čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu održaće se dodela nagrade „Stevan Pešić“ čiji je ovogodišnji dobitnik prof. dr Sava Damjanov.

Damjanov je nagradu dobio za knjigu Istorija kao apokrif u izdanju zrenjaninske Agore, nakon jednoglasne odluke žirija koji je radio u sastavu: Zoran Đerić (predsednik), Zdenka Valent Belić i Vladimir Gvozden (članovi).

U obrazloženju žirija o delu Istorija kao apokrif, između ostalog navedeno je: „Bez obzira na naslov, Istorija kao apokrif, nije reč o istorijskoj knjizi, niti o naučnoj literaturi. Bliža odrednica: roman-lakrdija, ide u prilog žanru koji bi se, pojednostavljeno govoreći, mogao opisati kao parodijski. Istorijske ličnosti u neistorijskim situacijama. Cirkus Istorije nije zaobišao ni naše savremenike, poznate ličnosti. Ali već u naslovu je naglašeno da je ova istorija apokrifna, dakle, nekanonska, nepriznata, a, najverovantije, i lažna. U svakom slučaju duhovita i smela, fantazmagorična i ironična, jezički lascivna knjiga – knjiga koja pokušava biti izvan i iznad svih tabua”.

Nagrada je ustanovljena 1995. godine u znak sećanja na Stevana Pešića (1936-1994), pesnika, pripovedača, esejistu, putopisca i dramskog pisca, a dodeljuje se najboljem novoobjavljenom književnom delu ostvarenom na srpskom jeziku u žanrovima i duhu koje je zastupao ovaj pisac. Dodeljuje se u tekućoj godini a sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

 

 

Izvor: art-anima.com

Redakcija portal REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.