twitter

ČEMER ĐAVOLJEG JUTRA – finale Rigsovog serijala

Orfelin izdavaštvo objavilo je Čemer Đavoljeg jutra, poslednju knjigu iz serijala o čudnovatoj djeci gospođice Peregrin američkog pisca Ransoma Rigsa.

Riječ je o serijalu knjiga zasnovanom na neobičnim, autentičnim i starinskim fotografijama oko kojih je Rigs ispleo mrežu uzbudljivih priča fantastike sa elementima gotike, pa i horora.

„Moje omiljene priče iz domena fantastike, jednom nogom su uvijek u stvarnom svijetu“, otkriva Rigs. „Osjećam da to svojstvo uvećava ulogu elemenata fantastike i čini verodostojnim stvari poput putovanja kroz vrijeme i životinja koje govore. Pored unošenja gotičke neobičnosti, fotografije u mojim knjigama imaju upravo tu svrhu. One su komadići stvarnih ljudi i mjesta – dokumentovani dokazi – koji čine protivtežu fantaziji, kao sredstvo za suspenziju nevjerice kod čitalaca“.

U završnoj knjizi serijala o Čudnovatima, čitav svijet se suočava sa opasnošću, dok se Džejkob Portman i njegovi prijatelji hvataju u koštac sa čudovišnim neprijateljima u najopasnijoj vremenskoj petlji. Poslednje što je Džejkob vidio prije nego što je svijet utonuo u tamu, bilo je užasno, poznato lice. Odjednom, on i Nor se zatiču na mjestu gdje je sve počelo – u kući njegovog djede…

Pustolovina koja je započela u Domu gospođice Peregrin za čudnovatu djecu, ovom knjigom doživljava svoju epsku završnicu a Ransom Rigs, na vrhuncu svojih pripovjedačkih moći, ostavlja vjerne čitaoce da bez daha traže još. Iako je ovom knjigom autor zatvorio veliku priču o Čudnovatima, ostavlja mogućnost da im se ipak jednog dana ponovo vrati.

„Svijet Čudnovatih je ogroman i proveo sam mnogo vremena da ga izgradim“, kaže Rigs. „Bila bi šteta da se ’gradilište’ zauvijek napusti“.

Knjigu Čemer đavoljeg jutra preveo je Sava Kuzmanović.

Poput prethodnih djela o Čudnovatima, i Čemer Đavoljeg jutra krase brojni radovi ilustratora Endrua Dejvidsona štampani u punom koloru, kao i stare, crno-bijele fotografije pozajmljene iz privatnih zbirki pasioniranih kolekcionara.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portal REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.