twitter

Predstavljanje romana KAD SE VRATIM u Novom Sadu

U četvrtak 14. oktobra 2021. s početkom u 19 časova u novosadskoj knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) održaće se promocija novog romana Mladena Jakovljevića, Kad se vratim. Razgovor sa autorom vodiće Vladislava Gordić Petković.

Roman Kad se vratim sučeljava tradiciju i moderno doba, maštu i svakodnevicu. Pokretač radnje je gubitak drage osobe. Kao i u prethodnom Jakovljevićevom romanu Izbledjele duše (2019), i u ovom se prepliću dva narativna toka, razdvojena istorijom i kulturom, a spojena kolektivnim tradicijskim pamćenjem. Kad se vratim je povijest o nesnalaženju u distorziranoj stvarnosti i o vrtlogu svakodnevice u kom naše odluke i navike nestanu čim ostanemo bez nekog bliskog. Ovo prozno djelo živo i upečatljivo dočarava iskušenja borbe sa sjećanjem i potrage za oproštajem onih koji više nisu kraj nas.

Ovo štivo duplog kolosjeka povezuje napetu porodičnu dramu iz ruralne prošlosti i elegičnu sliku iz sfere urbane savremenosti, nudeći širok spektar fantastičnih i spiritualnih motiva: povijest o putovanju duše, povratak u život koji briše sjećanje, simbolika vukova u uhu i snu i utješiteljska, integrativna riječ jednog arhimandrita kristališu panoramu novog, neoregionalnog toka srpske proze, ukotvljenog u vezi arhajskog i profanog, i prostoru suočavanja posvećenog i pobunjenog svijeta.

Mladen Jakovljević je rođen 1975. godine u Novom Sadu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost, stekao akademsko zvanje magistra književnih nauka i odbranio doktorsku disertaciju. Predaje englesku i američku književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Član je Odbora Odeljenja Matice srpske za književnost i jezik. Objavio je više studija i naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem međuodnosa stvarnosti, pojedinaca i zajednica u naučnofantastičnoj, fantazijskoj i fantastičnoj književnosti uopšte. Autor je romana Vrata sumraka (2014) i Izbledjele duše (2019). Preveo je na srpski jezik engleski srednjovjekovni viteški roman u stihu Ser Gavejn i Zeleni vitez, trilogiju „Valis“ Filipa K. Dika (Valis, Prodor božanskog i Povratak Timotija Arčera) i Priče iz Zemljomorja Ursule K. le Gvin. Kourednik je Književne fantastike, godišnje publikacije o aktuelnoj domaćoj i svjetskoj produkciji književnih ostvarenja iz domena fantastičnog.

 

Izvor i foto: art-anima.com    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.       

Opširnije na portalu www.refesticon.com