twitter

PRELUDIJUMI I NOKTURNA – luksuzno izdanje

Preludijumi i nokturna, prva cjelina kultnog strip-serijala „Sendmen“ Nila Gejmena, nedavno je doživjela svoje posebno, luksuzno izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući Čarobnoj knjizi.

Ovo izdanje objavljeno je u velikom formatu (B4), sa novim kolorom. Urađeno je prema apsolut ediciji, pored samog stripa, donosi i dodatne materijale, ilustracije i tekstove, koji će upotpuniti jedinstven doživljaj uranjanja u bogato izmaštan Sendmenov svijet.

Serijal o Sendmenu raskošna je mješavina modernog mita i mračne fantastike, u kojoj ima i sadašnjice, istorijske drame i raznih legendi. Smatra se jednim od najoriginalnijih i umjetnički najambicioznijih stripskih serijala našeg vremena, koji je umnogome uticao na sazrevanje stripa kao umjetnosti.

Glavni lik „Sendmena“ je san, tačnije – personifikacija sna. Poznat je i kao Morfej, ali i pod mnogim drugim imenima, i jedan je od sedam Svevremenih… Na početku ovog slavnog serijala, koji se odvija u Morfejevom svijetu snova, ali i u stvarnom, savremenom svijetu (ponekad i drugde: u Paklu, vilinskom svijetu ili Asgardu), Morfej je tokom okultnog rituala zatočen i sedamdeset godina je proveo kao sužanj. On, međutim, uspijeva da pobjegne i, pošto se osvetio onima koji su ga uhvatili, kreće da obnovi svoje kraljevstvo, koje je oronulo i propalo tokom njegovog odsustva…

Iako je, poslije toliko godina u zatočeništvu, Morfejeva kruta i katkad okrutna narav donekle smekšala, nekome ko je navikao da eonima suvereno vlada može biti veoma teško da prihvati neminovnost i nužnost promjene i pokuša da raščini negdašnje grijehe…

U desetak godina izlaženja „Sendmen“ je osvojio više nagrada od bilo kog drugog strip-serijala. Može da se pohvali i proznom nagradom, „Svjetskom nagradom za fantastiku“ (1991. godine za epizodu San ljetnje noći) i zadivljujućom listom citata i uvodnih riječi iz pera Normana Mejlera, Stivena Kinga i Tori Ejmos.

Prevod stripa Sendmen: preludijumi i nokturna uradio je Goran Skrobonja.

 

Izvor i foto: art-anima.com    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.