twitter

Promocija romana PAGANIN u Kući kralja Petra I

Nakon promocije održane u Udruženju književnika Srbije, naredno predstavljanje romana Paganin Bobana Kneževića održaće se u utorak 12. oktobra 2021. od 19 časova u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak) u okviru projekta „Isidora nas sluša“.

O knjizi će, pored autora, govoriti: pisac Adrijan Sarajlija, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umjetnost dr Marija Šarović, kompozitor, muzički izvođač i pisac Đura Mornar.

Kroz razgovor sa autorkom projekta i spisateljicom Laurom Barnom, oni će pokušati da daju odgovore na brojna pitanja, među kojima su: da li čuvene ličnosti iz prošlosti mogu biti književne inspiracije naročito ako je glavni romaneskni junak jedan od najvažnijih srpskih etnologa, istoričara religije, filozofa, filologa, mitologa, osnivača nauke i još mnogočega vezanog za tradiciju srpskog naroda – akademik Veselin Čajkanović; da li je fantastični pristup jedino moguć za predstavu mitoloških i magijskih prikaza stvarnosti i fikcije; koliko je stvarnost fikcija, a fikcija stvarnost; gdje je bio grad Žrnov; u kojoj mjeri su paganski obredi utkani u hrišćanstvo, naročito u srpsko pravoslavlje; da li su predanja i mitovi samo odraz kolektivno nesvjesnog ili je pak natprirodno nespojivi dio svakodnevnice; koliko se istorijski događaji i likovi mogu očuvati u izletu novog globalnog poretka; da li su anatemisanja i skrajnuća važnih istorijskih ličnosti jednog naroda stvar okolnosti i da li smijemo dopustiti primat okolnostima…

Boban Knežević (1959) pisac, urednik i izdavač, aktivan je na literarnoj sceni od 1978. godine, kada je objavljena njegova prva naučno-fantastična priča. Od tada je u raznim časopisima i antologijama objavljeno preko 40 njegovih priča i noveleta. Pokretač je časopisa Alef i Znak Sagite. Kroz ediciju Znak Sagite, objavio je 10 izbora svjetske fantastike Monolit, četiri antologije Tamni vilajet, antologiju Nova srpska fantastika kao i više desetina naslova domaće i svjetske SFF književnosti. Autor je knjiga: Smrt na Neptunu (1986), Crni cvijet (1993), Čovjek koji je ubio leptira (1996), Slutnja androida (2001), Poslednji Srbin (2009), Otisak zvjeri u pepelu (2009), Slobodanida (2014) i Paganin (2021). Pet puta je dobio nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju priču i jednom za najbolji roman (Crni cvijet, 1993).

 

Izvor i foto: art-anima.com    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.