twitter

Srpski „Tvin Piks“ ili „Dosije iks“ – počinje „Bilježnica profesora Miškovića“ (video)

Sezonu premijernih vikend serija na RTS-u ove jeseni, otvara „Beležnica profesora Miškovića“. Na Prvom programu, večeras od 20 časova, emituje se prva od 12 epizoda snimljenih po romanu Ratka Dmitrovića, u režiji Miroslava Lekića.

Misterije i natprirodni događaji u središtu su detektivskog trilera koji nas između prošlosti i sadašnjosti, realnosti i iluzije upoznaje sa spektrom likova koji pokušavaju da otkriju dodirne tačke.

Do istine se dolazi uz pomoć male crne blježnice – opasne po život aktera dramaturški slojevite radnje.

Blježnica je i ključ zagonetke. A da bi se kompleksan narativ adekvatno ilustrovao prvi put u jednoj domaćoj seriji korišćeni su specijalni efekti više svojstveni filmu.

„Oni nisu sastavi dio obično scenografije, gdje se nešto malo doradilo ili čistilo zbog epohe, nego zaista imaju svoju dramaturšku funkciju. Ovo je serija koja u žanrovskom smislu otvara prostor koji do sada nije bio rađen… Žanr natprirodnih pojava”, rekao je reditelj Miroslav Lekić.

Na putovanju u tajanstvene događaje i fantazije, situacije se prepliću kroz dekade, vodeći nas na dva kolosjeka.

Na ovom sadašnjem je pripadnik tajne službe koji igra dvostruku igru.

„Opet moglo bi se reći da radi za treću stranu koja je u njegovom ličnom interesu. Šta je to što će gledaoci vidjeti kad budu gledali seriju. Sama serija čini da vi kao gledalac povjerujete u sve to što se dešava i da je to stvarno moguće”, kaže glumac Dejan Lutkić.

Žanrovsku lepezu Bilježnice profesora Miškovića koja bi se mogla okarakterisati kao srpski Tvin Piks ili Dosije Iks, oživio je glumački ansambl u kome su pored ostalih, Momčilo Otašević, Milena Radulović, Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Irfan Mensur. 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.