twitter

Stiže psihološki triler Jovana Ristića – “Poplavljeni um”

Pisac fantastike Jovan Ristić, autor zbirke priča Godine u magli i istoriografskih knjiga Tuđin 3 – Jedan nezasluženi košmar i Izgubljeni svjetovi srpskog filma fantastike (sa Draganom Jovićevićem), uskoro će objaviti svoj roman prvjenac Poplavljeni um pod etiketom izdavačke kuće Laguna.

Radnja romana inspirisana je istinitim događajima koji su uslijedili neposredno nakon velikih poplava iz 2014. godine. Tada su grupe građana organizovale ekspedicije do mjesta Bijeljina kod Barajeva s ciljem uništenja navodnog antenskog sistema HAARP za koji su pojedini tabloidi i teoretičari zavjera tvrdili da se nalazi tamo i da je skrivio katastrofu koja je zadesila Srbiju.

Ristić je u to vrijeme bio novinar agencije Beta, i zainteresovan za ovaj fenomen, otišao je u ljeto 2014. sa grupom saradnika do sela koje su domaći konspirolozi označili kao mjesto sa koga dejstvuje klimatsko oružje SAD i NATO. Svoja iskustva sa terena i informacije prikupljene iz razgovora sa mještanima Bijeljine, odlučio je da kreativno preoblikuje i pretoči u proznu formu – psihološki roman.

Jovan Ristić je za sajt Art-Anima.com otkrio nešto više detalja o samom romanu.

„Poplavljeni um je mješavina roud-romana i psihološkog trilera sa elementima zone sumraka i dešava se u maju 2014, odmah nakon poplava“, kaže Ristić. „Protagonisti romana su se okupili u Beogradu praktično preko noći, potaknuti urgentnim pozivom sa jedne onlajn peticije da se ’ukloni HAARP sa srpske zemlje’, i krenuli na 50 kilometara dugo putovanje do Bijeljine, sela koje su tabloidi i teoretičari zavjera označili kao mjesto s kojeg djeluje ovo navodno tajno klimatsko oružje. Članovi male ali u svakom pogledu šarolike grupe ne znaju kako neprijateljska mašina izgleda niti gdje ju je neprijatelj sakrio, niti da li ona uopšte postoji; a njihov amaterski poduhvat – uglavnom motivisan bjekstvom od sive svakodnevice – ometaju sukobi ličnosti, želja i uvjerenja aktivista, neplanirana zaustavljanja, uticaji pridruženih učesnika i demoni iz prošlosti. Povrh svega, na njihovom putešestviju ništa nije kao što izgleda“.

Roman je zasnovan na noveli „HAARP i druge priče“ koju je Ristić napisao 2014. godine za Paladinovu tematsku antologiju slipstrim ostvarenja HAARP i druge priče o teorijama zavjere (priredio Goran Skrobonja). A kako autor ističe, „Poplavljeni um je nastao na temeljima ove novele kao njen mračni rimejk“.

Roman bi trebalo da iz štampe izađe do kraja 2021. godine.

Jovan Ristić (1973, Beograd) je pravnik, dugogodišnji novinar, pisac i prevodilac. Suosnivač je putujućeg Festivala srpskog filma fantastike, prve svjetkovine žanrovskog filma u Srbiji. Autor je istoriografskih knjiga o filmu: Tuđin3 – Jedan nezasluženi košmar (Lazar Komarčić/Projekat Rastko, 2008) i Izgubljeni svjetovi srpskog filma fantastike (Filmski centar Srbije, 2015 – koautor Dragan Jovićević). Autor je i pravničke monografije o pravima potrošača. Svoje priče, pripovjetke i pjesme koje su objavljivane u raznim publikacijama i antologijama, sakupio je u zbirci Godine u magli (Niški kulturni centar, 2010). Poplavljeni um je njegov prvi roman.

 

Izvor i foto: art-anima.com  

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.