twitter

Vučji mjesec – drugi dio serijala Luna Ijana Mekdonalda

Laguna je objavila roman Vučji mjesec, koji predstavlja drugi dio naučnofantastične trilogije „Luna“ engleskog pisca Ijana Mekdonalda.

Roman istražuje posledice uništenja Korta helija, jedne od pet porodičnih korporacija koje vladaju Mjesecom. Njena blaga podjelili su brojni neprijatelji, a preživjeli su se razbježali. Samo gospa Sun, udova Taijanga, podozreva da Lukas Korta nije mrtav, i još važnije – da je i dalje jedan od glavnih igrača. Najzad, Lukas je oduvijek bio Spletkaroš, pa čak ni u smrti neće prezati ni od čega kako bi povratio sve i izgradio novi i moćniji Korta helio. Ali Korta heliju su potrebni saveznici, a da bi ih pronašao, odbjegli sin će se drznuti na nemoguće putovanje na Zemlju da bi sproveo u djelo svoju osvetu.

U nestabilnom lunarnom okruženju proračunate odanosti i političke mahinacije svake porodice dosežu zenit u njihovim najplodonosnijim zaverama usred erupcije pravog rata.

Književni kritičari širom svijeta imaju samo riječi hvale za „Lunu“: „Svaki Mekdonaldov lik iz čije vizure pratimo priču je human, fascinantan i povremeno uznemirujuće realističan, a Sunčev sistem 22. vijeka dočaran je čudesno“, objavio je Publishers Weekly.

CBS je 2015. godine otkupio prava na prvi roman iz trilogije, Mlad mjesec, sa namjerom da snimi televizijsku seriju. Prevod oba romana uradio je Goran Skrobonja.

Ijan Mekdonald je rođen 1960. u Mančesteru u Engleskoj. Majka mu je Irkinja, a otac Škot. Sa porodicom se preselio u Sjevernu Irsku 1965. Dobitnik je više nagrada za fantastiku („Lokus“, nagradu Britanske naučnofantastične asocijacije i Memorijalnu nagradu „Džon V. Kembel“). Trenutno živi u Belfastu.

 

Izvor i foto: art-anima.com  

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.