twitter

Novo izdanje SF klasika NEVIDLJIVI ČOVJEK H. Dž. Velsa

U okviru edicije „Tragom klasika“, izdavačka kuća Dereta objavila je novo izdanje jednog od najpoznatijih naučno-fantastičnih romana u istoriji književnosti Nevidljivi čovjek (1897) Herberta Džordža Velsa.

Ovom pseudonaučnom pričom iz ranih dana stvaralaštva, H. Dž. Vels je zauzeo mjesto jednog od prvih i najboljih pisaca naučne fantastike. Godine koje je proveo kao student prirodnih nauka nadahnule su veliki broj njegovih ranih djela, uključujući i ovu krajnje neobičnu i originalnu priču.

Smještena u Engleskoj na samom početku dvadesetog vijeka, radnja romana se bavi Grifinom, naučnikom koji je otkrio način da sebe učini nevidljivim. Njegove početne, gotovo komične pustolovine uskoro će zamijeniti jeziva djela kojima pokušava da nametne strahovladu žiteljima seoceta u kojem je potražio utočište.

Poznat po bujnoj mašti, napetosti i psihološkim uvidima, Nevidljivi čovjek i danas plijeni pažnju ljubitelja naučne fantastike, kao što je to činio i prije više od sto godina.

Roman je preveo Igor Solunac.

Herbert Džordž Vels rodio se u Bromliju, u engleskom okrugu Kent, 1866. godine. Nakon studija koje je često prekidao zbog novčanih poteškoća, naposletku se zaposlio kao učitelj i predavao u nekoliko škola, gdje je i počeo da piše prve priče.

Napisao je brojna, raznovrsna djela, od kojih su najpoznatiji naučno-fantastični romani. Radi se o najranijim i najuticajnijim primijerima ovog žanra, a riječ je prije svega o romanima Vremeplov, Rat svjetova i Nevidljivi čovjek. Većina njegovih knjiga bila je lijepo prihvaćena i izvršila ogroman uticaj na veliki broj mladih pisaca, uključujući Džordža Orvela i Isaka Asimova. Vels je u njima vatreno zastupao čitav spektar političkih i društvenih pitanja koja su ga zanimala, a pred kraj života je mnoge stavove doveo do krajnosti.

Ženio se dvaput i imao brojne vanbračne izlete, uključujući desetogodišnju vezu sa čuvenom britanskom spisateljicom Rebekom Vest, s kojom je dobio sina. Umro je u Londonu 1946. godine.

 

 

Izvor i foto: art-anima.com  

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.