twitter

ČORBA OD MINOTAURA – antologija postmoderne fantastike

Novosadska izdavačka kuća Solaris je u okviru obnovljene Biblioteke srpske fantastike objavila antologiju avangardističke, postmoderne i eksperimentalne fantastike Čorba od minotaura.

Prema riječima priređivača Miloša Jocića, načinjen je napor da se ovom knjigom „objedine tekstovi koji su u podjednakoj mjeri povezani sa tradicionalnom žanrovskom fantastikom, ali i sa tamnijim, opskurnijim tokovima evropske ezoterije, istočnjačkog hermetizma, avangardne kombinatorije i novog psihonadrealizma. Ima stoga tu i naučne fantastike, epske fantazije, kiberpanka, horora, snovitih i alhemičarskih misterija…“, ističe Jocić.

Radovi u ovoj knjizi svojim oblikom, stilom, tehnikom, temom ili idejom odražavaju, prema mišljenju priređivača, suštinu fantastike: oni su začudni, neobični, zastrašujući, neshvatljivi.

Čorba od minotaura nije zbirka klasičnih kratkih priča i pripovjedaka, već fluidni mikstejp različitih književnih oblika i žanrova (priča, poezije, eseja, pjesama u prozi, stripova, emblema, fragmenata), od kojih neki predstavljaju i višemedijske kompozicije alternativne tipografije i različitih vizuelnih elemenata.

Antologija predstavlja pokazatelj snage, imaginativnosti i umetničkih dometa srpske fantastike, koja je i u svojim skrajnutim i eksperimentalnim granama dosezala sam vrh takve vrste literature.

Izborom radova obuhvaćena su ne samo dela nekih od najčuvenijih srpskih književnika Miloša Crnjanskog, Stanislava Vinavera, Vaska Pope, već i izuzetni radovi stvaralaca manje poznatih široj javnosti: Dragutina Ilića, Stanislava Krakova, Boška Tokina, Josipa Kulundžića, Vladana Radovanovića, Miroljuba Todorovića, i tako dalje.

Kako se ističe u uvodnoj reči, fantastika nije u srpskoj književnosti (čiji kanon obično favorizuje nacionalno epske standarde) niti fusnota niti digresivni stilizam, već jedan od temeljitih, najrazvijenijih i umetnički najvrednijih elemenata celokupne naše literature.

 

Antologija sadrži sledeća dela:

- Dragutin Ilić – Istorija ovog rukopisa

- Stanislav Vinaver – Gromobran svemira

- Miloš Crnjanski – Vrt blagoslovenih žena

- Marijan Mikac – Fenomen majmun

- Boško Tokin – Marks, Makroskop, Miki

- Miroslav Feler – Vampir

- Josip Kulundžić – Ideja doktora Elektra

- Stanislav Krakov – Alhimičar

- Vasko Popa – Poklonjenje hromom vuku

- Vladan Radovanović – Noćnik (snovi)

- Miroljub Todorović – Balada o Zvezdarevoj smrti

- Đorđe Pisarev – Hjalmar ili čudesni dečak-san

- Vojislav Despotov – Petrovgradska prašina

- Sava Damjanov – BEPA@Početak

- Ilija Bakić – Led

 

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.