twitter

“Superdeep” sa Milenom Radulović

Srpska glumica Milena Radulović tumači glavnu ulogu u filmu “Superdeep”, reditelja Aresnija Sjuhina, koji nudi svoju verziju priče i razlog naglog zatvaranja jednog od najvećih naučnih projekata Sovjetskog saveza.

Kola Superdeep je najveći tajni sovjetski objekat smješten na Koljskom poluostrvu. Godine 1987. na dubini od 12 km ispod površine Zemlje zabilježeni su neobjašnjivi glasovi koji podsjećaju na vrisku i jauke velikog broja ljudi. Epidemiolog Ana Fjodorova (Milena Radulović) i specijalna vojna jedinica imaju zadatak da otkriju uzrok misterioznih događaja na naučnoj stanici koja se nalazi duboko ispod površine zemlje. Ono što su pronašli predstavlja najveću pretnju sa kojom se čovječanstvo ikada suočilo, a budućnost svijeta sada je u njihovim rukama.

“Kao neko ko je rodom sa Koljskog poluostrva, nisam mogao da ne znam takvo obilježje moje domovine. Zbog toga je bilo zanimljivo imati stvarne događaje kao osnovu za neku sopstvenu, a fantastičnu priču”, rekao je reditelj Sjuhin povodom filma “Superdeep”, o bušotini koja je na ljeto 1990. dostigla dubinu od 12.262 metra, što ju je svrstalo u Ginisovu knjigu rekorda kao najdublji čovjekov silazak u dubinu ka Zemljinom središtu. Krici koji su snimljeni pod zemljom i tehnički problemi koji su ometali dalje kopanje stvorili su jednu od najvećih ruskih legendi – da su došli do samog pakla.

“Dok sam proučavao Koljske bušotine, bio sam iznenađen. Događaji koji su se tamo dogodili privukli su pažnju velikog broja internacionalnih medija. Dokumenti koji su povezani sa razvojem i zatvaranjem ultraduboke bušotine i dalje su strogo povjerljivi i nepoznati”, istakao je producent filma Sergej Torčilin dodavši ,”mislim da je legenda o Koljskom poluostrvu sjajan koncept i idealna baza za snažan žanrovski film”.

Inspirisan kultnim ostvarenjima “The thing” Džona Karpetnera i sage “Osmi putnik”, film je sniman na originalnoj lokaciji, blizu Murmanska, na samom severu Rusije, gde su se zapravo i dogodili nauci neobjašnjivi događaji, koji su potom prerasli u narodne legende.

Film “Superdeep” u četvrtak, 15. aprila, započinje svoj bioskopski život u Srbiji. Istog dana specijalnoj projekciji u bioskopu Kombank dvorana, prisustvovaće glavna glumica Milena Radulović. 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.