twitter

“Stanislav Lem” za 2021 Goranu Skrobonji

IKC Solaris i ove godine dodjeljuje svoju nagradu “Stanislav Lem” za fantastiku u književnosti! Evo i njihovog saopštenja u kojem se otkriva ovogodišnji laureat:

Godina 2021 je u kontekstu fantastičarske književnosti planetarno jubilarna, budući da se navršava vijek od rođenja Stanislava Lema. Naš doprinos ovom jubileju je proglašenje sedmog dobitnika nagrade koja nosi ime klasika svjetske fantastike!

Dakle, žiri koji je radio u sastavu: dr Sava Damjanov, Saša Radonjić i Brankica Đukić je kao i ranijih godina imao zadovoljstvo ali i tešku misiju da u konkurenciji tri izvrsna imena domaće fantastike – Jasmine Mihajlović, Adrijana Sarajlije i Gorana Skrobonje – izdvoji jedno ime. Jednoglasna je odluka da to bude ime Gorana Skrobonje (1962) a za žiri je presudno bilo to što Skrobonja nije samo prozaista i romansijer autentičnog fantastičarskog profila i formata, nego je i višedecenijski prevodilac djela svjetske fantastike, priređivač panorama i antologija, urednik časopisa za fantastiku i izdavač djela ove provenijencije. Svim ovim angažmanima, Skrobonja je u konačnoj sumi na neuzvratan način zadužio korpus srpske žanrovske književnosti u cjelini.

Podsjećamo da su dosadašnji dobitnici priznanja koje nosi ime Stanislava Lema: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin i Goran Petrović.

Ceremonija uručenja nagrade će biti upriličena tokom mjeseca marta u Novom Sadu.

                                                                                        

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                   

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.