twitter

„Vjekovnici“ po šesti put na top listi najboljih stripova svijeta

Britanac Pol Gravet, vodeći autoritet na polju stripa i autor poznate knjige „1001 strip koji morate pročitati“, svrstao je serijal „Vjekovnici“ – „Život i smrt“ u izbor najznačajnijih strip naslova na svijetu koji su objavljeni prošle sezone.

Gravet svake godine sastavlja ovu top listu na kojoj su se „Vjekovnici“ našli po šesti put odnosno najčešće u odnosu na bilo koji drugi domaći strip naslov.

Scenarista serijala „Vjekovnici“, koji izlazi od 2007. godine, je Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a na najnovijem izdanju su radili njegovi učenici Marko Nikolić i Denis Dupanović kao i mnogi drugi crtači od Dejana Nenadova i Vladimira Aleksića do Tihomira Čelanovića i Radomira Izgarevića.

– Ovo izdanje pratile su izložbe u Varvarinu i Trsteniku, a album je, prije objavljivanja u Srbiji, premijerno čitala publika u regionu odnosno u Hrvatskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji. Jedan od najvećih domaćih strip teoretičara Slobodan Ivkov rekao je da je ovaj strip „fenomen do sada neviđen u domaćem stripu“ jer se radi o prvom rimejku albuma u istoriji srpskog stripa – navodi Marko Stojanović.

O uspjehu „Vjekovnika“ još kaže da je zadovoljstvo veće što su „ kao dio svjetske strip elite“ ovoga puta prepoznati i njegovi učenici.

– Teško da postoji veća čast za bilo kog učitelja od toga da takav autoritet, kao što je Pol Gravet, kaže da su njegovi učenici stasali u strip crtače prvog reda i to u svjetskim okvirima – dodao je Stojanović.

Na serijalu „Vjekovnici“ do sada je radilo više od 200 autora sa prostora Balkana kao i iz Rusije, Nemačke, Turske, Slovačke i Brazila, a osim u zemljama regiona objavljivan je i u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Velikoj Britaniji.

                                                                    

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                   

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                   

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.