twitter

Pješčani crvi Dine – osmi dio kultnog serijala Frenka Herberta

Čarobna knjiga je objavila roman Pješčani crvi Dine osmi dio kultnog serijala Frenka Herberta o pustinjskoj planeti Arakis. Zbog prerane smrti autora, knjigu su, na osnovu bilježaka, napisali Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson.

Serijal o Dini predstavlja savremeni spoj poznatih mitova i priča u kojoj ogromni pješčani crvi čuvaju dragocjeni začin, najrjeđu supstancu u cijeloj vaseljeni, čija su svojstva svakovrsna, počev od produžetka životnog vijeka uživaoca, pa do omogućavanja trenutnog međuzvezdanog putovanja. Začin se može naći samo na jednoj planeti: na negostoljubivom pustinjskom svijetu Arakisu, poznatijem kao Dina.

Kao djelo kompleksne strukture, roman Pješčani crvi Dine plete sve niti započete u Kapitolu i privodi kraju najpopularniju naučnofantastičnu sagu svih vremena.

Putnici ne-broda Itaka nastavljaju svoju dvadesetogodišnju potragu za novim svijetom na kome bi se nastanili. Na brodu su mlade gole Pola Atreida, gospe Džesike i drugih. Dankan Ajdaho i dalje pokušava da izbjegne tahionsku mrežu njihovih progonitelja, Danijela i Marti, čiji je pravi identitet konačno otkriven.

Za to vrijeme u starom carstvu, Murbela, vođa Novog sestrinstva, pokušava da okupi čovječanstvo i pruži poslednji otpor drevnom neprijatelju. Istovremeno, nova prijetnja se javlja za obje strane sukoba – prijetnja koja raspolaže golama Vladimira Harkonena i Pola Atreida, koga je odgajio sam baron.  

Kraj je konačno tu, i Kralizec, bitka na kraju vaseljene, može da počne. 

Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson samostalno su napisali brojne knjige, uglavnom dijela naučne fantastike, prije nego što su počeli zajedno da rade na razvijanju serijala Dina. 

Prva trilogija, „Prelude to Dune“, odvijala se neposredno prije početka glavnog serijala i bavila se glavnim akterima romana Dina: porodicama Atreid, Harkonen i Korino. Uslijedili su serijali „Legends of Dune“, „Heroes of Dune“, „Great Schools of Dune“ i „Dune 7“. 

Ove godine objavljen je i njihov novi roman Dune: The Duke of Caladan – prvi dio trilogije o Kaladanu, čija se radnja odvija godinu dana prije selidbe porodice Atreid na Arakis.

 

Prevod romana Peščani crvi Dine uradila je Zvezdana Šelmić.      

 

                                                                                                                                                

 

 

 

Izvor i foto: art-anima.com                                                              

 

Redakcija portala Refesticon                                                      

 

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                              

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.