twitter

U toku radionice stripa i kreativnog pisanja za učenike u Zenici

Radionice stripa i kreativnog pisanja za učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu međunarodnog projekta ''Iliri – zajednička baština'' održavaju se i kod partnera u Muzeju grada Zenice, saopštavaju nosioci projekta NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja. Kako se navodi projekat je finansijski podržao Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund) i ima za cilj doprinos regionalnoj saradnji i jačanju kohezije država u okruženju.

Direktor muzeja Adnadin Jašarević ističe da se zahvaljujući ovoj fondaciji, mladi umjetnici vraćaju u zeničku školu stripa i u kreativne spisateljske radionice nakon mnogo godina.

''Počeli smo 1994. godine sa djecom izgubljenom u bezizglednim, samotnim i veoma gladnim vremenima. Kada nam se samo smrt činila izglednom. Ipak, grupica entuzijasta od 12 do 16 godina je imala snage crtati stripove ne vjerujući u devizu da muze zašute kada topovi zagrme'', podsjeća Jašarević.

Organizator prve škole stripa u Bosni i Hercegovini dodaje da su zeničke muze iznjedrile na stotine stranica stripova i sjajne osobe, od kojih se neki i danas profesionalno poslom, poput Biljane Šafaržik i Zdravka Cvjetkovića.

''Tada smo vjerovali u zajedničko naslijeđe. Vjerujemo i danas: nadam se, iznjedrićemo, zahvaljujući našim prabakama i pradjedovima, Ilirima, novu generaciju autora stripa u Zenici'', uvjeren je Jašarević. 

Organizatori projekta ''Iliri – zajednička baština'' okupili su učenike osnovnih i srednjih škola za radionicu stripa i kurs kreativnog pisanja koji se održavaju u Bijelom Polju, Zenici i Lapovu. Obuke traju prema izvornom planu po sedam dana – zbog pandemije i duže - i vode ih eminentni stručnjaci iz ovih oblasti. Najbolje priče će biti objavljene u zajedničkoj zbirci, dok će se odabrani stripovi naći u zajedničkoj knjizi i predstaviti na izložbama u više gradova.

Obuke se sprovode u skladu sa mjerama i preporukama nadležnih tijela zbog trenutne zdravstvene situacije.

Aktivnosti su posebno usmjerene na podizanju svijesti o ilirskoj baštini kao zajedničkoj vrijednosti država u regionu, te jačanju veza među umjetnicima i mladim ljudima država Zapadnog Balkana. Nosilac projekta je NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja, dok su partneri Muzej grada Zenice, Biblioteka ''Slovo'' iz Lapova i JU Kulturni centar ''Nikola Đurković'' iz Kotora.                 

                                                                                               

                                                                                 

Saopštenje i foto: Akademija društvenih nauka                                                       

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                  

Redakcija portala Refesticon                                                                      

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.