twitter

Novo izdanje romana GROF NULA Vilijema Gibsona

Roman Vilijema Gibsona Grof Nula, u prevodu Aleksandra Markovića, nedavno je objavljen u novom izdanju pod etiketom izdavačke kuće Miba Books.

Ovaj roman predstavlja drugi dio kultne trilogije kojom je Gibson izvršio formativni uticaj na podžanr sajberpanka. Radnja trodjelnog serijala smještena je u svijet bliske budućnosti kojim vladaju multinacionalne kompanije raširene po cijeloj planeti ali i Zemljinoj orbiti.

Sukobi niskog intenziteta, stalno balansiranje na ivici ekološke i demografske katastrofe, beskrajno bogatstvo i siromaštvo, konstanta su svakodnevice i stavka računica velikog biznisa koji potencira haos ili red prema svojim trenutnim potrebama.

Isti principi neguju se i u virtuelnoj stvarnosti. U njoj, osim beskrajnih tokova informacija iz stvarnog sveta, postoje i i cirkulišu entiteti veštačke inteligencije, duhovi umrlih ljudi utisnutih u matricu, ali i potpuno nepoznati fenomeni – božanstva matrice, neki novi vudu idoli i, tek u naznakama prisutni, nepoznati, možda i nezemaljski, entiteti.

Roman Grof Nula vremenski je smešten sedam godina nakon događaja opisanih u Neuromantu. Korporativni plaćenik se budi pored nepoznate prelepe žene, a korporacija ga unajmljuje za novi i opasan posao. Ambiciozni, mada ne toliko vešt, momak iz predgrađa želi da postane kauboj konzole, ali se upliće u stvari kojima nije baš dorastao. Istoričarka umetnosti, osramoćena nakon skandala, dobija ponudu o kojoj nije ni sanjala. Sve nadgledaju zainteresovane strane, koje su sve sem ljudske…

Vilijem Gibson je živi klasik zaslužan za veliki preokret u žanru naučne fantastike i ustoličenje sajberpanka. Nakon serije briljantnih priča: „Džoni Mnemonik“ (1981), „Kako smo popalili Kromu“ (1982), „Fragmenti hologramske ruže“ (1984), „Hotel ‘Nova ruža’“ (1984), 1984. godine objavio je kultni roman Neuromant koji je zaslužio sve žanrovske nagrade te godine i inaugurisao sajberpank kao relevantan žanrovski pravac. Kasnijim romanima kao što su Prepoznavanje obrazaca i Periferal, nastavlja da otvara nove vidike i podstiče na dalji razgovor o sajber svetu.                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                            

Izvor i foto: art-anima.com                                                                                                                  

Redakcija portala Refesticon                                                                                                                                                           

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                                                               

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.