twitter

IRSKE BAJKE – zbirka pripovjedaka koju je priredio V.B. Jejts

Zbirka priča pod nazivom Irske bajke koju je priredio pjesnik i Nobelovac Vilijam Batler Jejts 1892. godine, objavljena je na srpskom jeziku u izdanju beogradske izdavačke kuće Odysseus, u prevodu Ivane Kolundžije.

Ovim izborom irskih bajki i narodnih pripovjetki, Jejts nas uvodi u čudesni svijet priča i legendi koje se prenose generacijama s koljena na koljeno. Knjigu pored četrnaest pripovjetki razvrstanih u četiri cjeline („Vile zemlje i vile vode“, „Zli dusi“, „Mačke“ i „Kraljevi i ratnici“) čine tekstovi priređivača: predgovor pod naslovom „Irski pripovjedač“, te dodaci „Klasifikacija irskih vila i vilenjaka“ i „Izvori irskog folklora“.

Knjiga Irske bajke ilustrovana je radovima Jejtsovog brata Džeka, a naslovnica je djelo slavnog engleskog ilustratora Artura Rekama.

U predgovoru, Jejts sa čitaocem dijeli svoje dragocjeno znanje o tradiciji i toplu priču o vjerovanjima koja u irskoj ruralnoj sredini krajem 19. vijeka još uvijek žive, uprkos industrijskoj revoluciji koja je „otjerala kraljevstvo goblina i učinila da utihnu stopala malenih plesača“: 

„Nije to bilo baš tako davno kada sam sedio pored ognjišta u kome je goreo treset, jeo palačinke u kućici stare Bidi Hart na obronku Benbalbena i raspitivao se za njene prijatelje, vile i vilenjake, koji su naseljavali zeleno brdo obraslo glogom, tamo gore iza kuće“, piše Jejts u predgovoru. „Kako je samo čvrsto ona vjerovala u njih! Koliko jako se plašila da ih slučajno ne uvrijedi! Dugo vremena mi ne bi odgovorila nikako osim: Ja uvijek gledam svoja posla, a oni svoja. Ipak, malo razgovora o mom pradjedi, koji je cijeli svoj vijek proživeo dolje u dolini, i još nekoliko riječi da je podsjete kako sam ja kada mi je bilo sedam-osam godina često provodio vrijeme pod njenim krovom, razvezali bi joj jezik…“. 

Odmalena duboko uronjen u svijet irskih narodnih predanja, legendi i mitova Jejts je bio fanatično opčinjen duhovnom sferom, irskom mitologijom, folklorom, keltskim misticizmom – interesovanjima koja će ga odvesti čak i u oblast okultizma, te obiležiti ranu fazu njegovog književnog stvaralaštva snažno inspirisanog učenjima Emanuela Svedenborga i djelima Persija Šelija. 

Jejts je bio najznačajnija ličnost irskog nacionalnog preporoda. Podstaknut uvjerenjem da folklor i tradicija imaju neizmjeran značaj za istoriju jednog naroda, priredio je dvije knjige irskih narodnih bajki: Vilinske i narodne priče irskih seljaka i Irske bajke. Pisao je pozorišne komade u stihovima i prozi, sa temama iz keltske mitologije. 1904. godine je osnovao Ejbi teatar za koji će ostati vezan sve do svoje smrti. 

Jejts je za Irce bio glasnogovornik borbe za slobodu. Nakon proglašenja samostalnosti Irske, 1923. godine, postavljen je na mjesto senatora, na kome će ostati tokom dva mandata. Iste godine biće mu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost. Preminuo je 1939. godine u Rokbrunu na Azurnoj obali. Devet godina kasnije njegovi ostaci biće prenijeti u Dramklif. Danas počiva u podnožju brda Benbalben, koje ga je cijelog života inspirisalo neobičnom i tajanstvenom pojavom i kome je posvetio svoju poslednju pjesmu „Pod Benbalbenom“.  

Prvih tridesetak strana knjige Irske bajke možete preuzeti u PDF formatu sa sajta Art-Anima.com. 

Izdanje je urađeno u mekom povezu i sadrži 160 strana. Može da se naruči putem adrese: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. po cijeni od 650 dinara (+ poštanski troškovi). 

U knjižarskim lancima Delfi, Vulkan i Zepter book world, zbirka Irske bajke dostupna je po cijeni od 880 dinara.

 

                                                                                                           

 

Izvor i foto: art-anima.com                                                                                                    

 

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                          

 

Redakcija portala Refesticon                                                                

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.