twitter

Konkurs za treću zbirku kratkih priča

Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST raspisuje konkurs za zbirku kratkih priča.

 

Uslovi konkursa:

1.Prihvataju se priče pisane u žanrovima fantastike (fantasy), naučne fantastike, alternativne istorije, horora s elementima fantastike i/ili naučne fantastike i priče s nadrealnim elementima.

2.Tema konkursa vezana je za temu FantaSTikona 2021.: narodne predaje naših krajeva. Detaljno objašnjenje teme možete pronaći na kraju teksta konkursa.

3.Radovi treba da budu dužine do 10.000 riječi, poštovati opšta pravila za kratku priču i ne smiju biti prethodno objavljeni na bilo koji način.

4.Odabranim autorima/kama nije dozvoljeno na bilo koji način objaviti prijavljenu priču dok se ne održi predstavljanje zbirke na FantaSTikonu 2021. ili drugom događanju u organizaciji Udruge F&ST.

5.Priče mogu biti na hrvatskom, srpskom, bosanskom i engleskom jeziku. Priče moraju biti pisane latiničnim pismom. Priče moraju biti lektorisane.

6.Priče kojima autori nisu napravili pravopisnu i gramatičku provjeru (npr. putem MS Office Worda ili online servisa poput ispravi.me) automatski će biti diskvalificirane bez daljnjeg čitanja.

7.Prijave na konkurs se mogu slati iz cijeloga svijeta, dok god se poštuju pravilo jezika.

8.Autori imaju pravo poslati samo jednu priču.

9.Prijava će biti automatski diskvalificirana ako priča na bilo koji način promiče i zagovara mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju.

 

Rok za prijavu je 23:59, 1. novembar 2020. godine.

Priče treba poslati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

U naslovu e-maila treba da se naznači „Za zbirku”, a u tekstu maila treba navesti ime i prezime, godinu rođenja i adresu stanovanja autora/ke.

Žiri će odabrati najbolje radove za zbirku priča koja će biti objavljena u barem jednom elektronskom obliku, a u zavisnosti od sredstava i u štampanom obliku.

Autori/ke odabranih radova neće imati honorar i zadržavaju svoja autorska prava te u slučaju štampanja imaju pravo na autorski primjerak zbirke koji će biti moguće preuzeti na FantaSTikonu 2021. ili im na njihov zahtjev može biti poslat poštom.

Udruga F&ST ima pravo koristiti priče i njihove dijelove u svrhu promocije, uz uslov navođenja autorstva.

Autor/ka najbolje priče biće nagrađen/a trećom nagradom FantaST i prigodnim poklonima.

Žiri zadržava pravo da ne dodijeli nagradu za najbolju priču ukoliko smatra da nijedna prijavljena priča ne zadovoljava kvalitetom.

Molimo, pažljivo pročitajte pravila konkursaa, tema ima nekoliko specifičnosti koje je važno znati.

Tema ovogodišnjeg konkursaa jest: „lažne legende“

Od vas tražimo da osmislite svoju legendu. Za uzor vam mogu poslužiti legende iz svakog kutka svijeta, ali prepričavanje ili obrada postojećih legendi nije dozvoljena.

Datu, novostovrenu legendu potrebno je povezati uz neko mjesto, neki postojeći objekat koji se nalazi unutar granica RH. To može biti proplanak u šumi, oronuli spomenik u napuštenom selu, ulična svjetiljka u najprometnijoj ulici u gradu… izbor je na Vama.

Lokaciju objekta uz koji je legenda vezana potrebno je poslati u obliku geografskih koordinata, koje će biti objavljene uz svaku izabranu priču.

Priča koja nema lokaciju biće automatski diskvalificirana.

Stil legende ne mora odgovarati lokalitetu. Iako su granice unutar kojih moraju padati date koordinate ograničene na Hrvatsku, to ne znači da indijanske mudrosti, dašak istoka ili autorov potpuno lični stil nisu dobrodošli. Uzmite sebi slobodu i stvorite nešto originalno.

Radujemo se vašim pričama i putovanjima na mjesta koja smo možda već posjetili… ali nikada ovako.

 

                                                                                             

                                                                                                               

 

 

Izvor i foto: udrugafst.hr                                                                                                          

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

Redakcija portala Refesticon                                          

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.